Heroi Skerdilajd Llagami i njohur Komandant Shpendi

Skerdilajd Llagami u lind në 31 tetor 1969 në qytetin e Tiranës dhe ishte fëmija i parë i Bardhyl Llagamit, i cili rrjedh nga një familje qytetare tiranse.Që kur ishte në bankat e shkollës së mesme "Myslym Keta", Skerdi shquhej për fizikun e tij të fortë. Në fillimin e viteteve '90, ashtu si pjesa më e madhe e rinisë tironase, edhe Skerd Llagami u përfshi në proceset demokratike duke përkrahur Lëvizjen e dhjetorit, madje të gjitha që vazhduan ato ditë, mitingjet në Qytetin e Studentëve, ai ishte prezent.

  • Sipas Dott.Ing. Ardian Llagamit tek Tirona Intellectum , Skerdi nuk e la pas asnjëherë pasionin e tij, e të ushtruarit me sport dhe fiziku i tij u bë shkak, që në vitin 1997, atë e morën si efektiv të Forcave Speciale, (BRISKU) të Ministrisë së Punëve të Brendshme.
  • Në marsin e vitit 1999, braktisi repartin special të BRISKUT dhe iku në Kosovë. Deri në vitin 2001 ai luftoi në batiolionet e UCK-së i njohur si Komandant Shpendi, sepse thuhej për të që shkonte me luftuar atje ku ishte vdekja më e sigurtë. Me mbarimin e luftës në Kosovë ai shkoi në Luginën e Preshevës. Nisur nga e kaluara e tij në rradhët e UÇK në Kosovë dhe Preshevë, Skerdin e caktuan me detyrën e komandantit të një njësie speciale. Në rradhët e asaj njësie ai mori pjesë në disa luftime deri më 29 qershor 2001 , kur ra duke luftuar heroikisht në fshatin Begovë afër Tetovës. Pas vrasjes së Skerdit, njësia speciale që komandohej prej tij u pagëzua me emrin "Shpendi", duke marrë pseudonimin që i kishin vënë atij që nga koha kur luftonte në rradhët e UÇK në Rrafshin e Dukagjinit. Skerdi u varros me nderime të mëdha nga të gjithë shokët e tij të Luftës.
  • Pas marrjes së atij lajmi, i ati Bardhyl Llagami u nis për në Kosovë ku ai u prit me nderime të mëdha nga ish-komandante brigade në UÇK, bashkëluftëtarët e djalit të tij dhe nga Kryetari i Bashkisë së Gjakovës, cili pasi e shetiti atë në të gjitha vëndet ku kishte luftuar i biri, e quajti Skerdin: "Heroi i Gjakovës". Më pas i jati i Skerdit shkoi ne Maqedoni ku prit me nderime edhe nga Shtabi i UÇK në Mal të Sharrit. Pas luftës së Preshevës, edhe pse i thonin të kthehej pranë familjes në Tiranë, ai vendosi të shkonte pranë Tetovës me trazirat që kishin filluar atje. Ra heroikisht në luftë për mbrojtien e fshatit Begovi në afërsi të Tetovës. Trupi i tij prehet në "Varrezat e Dëshmorëve" në Tiranë.

ReferimeRedakto

bksh.al