Sofja ishte emri i dy versioneve të automjeteve me dy pasagjerë të prodhuar në Bullgari në vitet 1980 dhe 1990, nga projektuesi Velizar Andreev.

HistoriaRedakto

Velizar Andreev ndoqi MEI (Instituti për Makineritë dhe Inxhinierinë Elektrike) në Sofje, duke u diplomuar në vitin 1962 me një diplomë inxhinierike në projektimin e automjeteve (automobila, traktorë dhe ashensorë). Gjatë studimeve ai ndërtoi një automjet prototip plotësisht funksional me linja moderne (por num jetoi gjatë); projekti i tij i diplomuar ishte një tallje e një makine pasagjerësh. Kur projekti i diplomimit iu demonstrua komitetit të gradimit ata i dhanë notë të kalueshme dizajnit avangardë me fenerët e fshehur .

Në 1979 Andreev themeloi Klubin Sofje, i cili shërbeu si një vend takimi ku idetë në lidhje me projektimin dhe prodhimin e një makine sportive të prodhuar nga Bullgaria mund të diskutoheshin lirshëm. Andreev bashkëpunoi me disa studentë dhe inxhinierë të mekanikës për të ndërtuar makinën e tij të parë prototip sportive. Prototipi i përfunduar u shfaq për publikun në Tetor 1981 në Panairin e Plovdivit . Prototipi tërheqës ishte bërë nga tekstil me fije qelqi dhe u dizajnua plotësisht nga Andreev, si mekanikisht ashtu edhe vizualisht. Motori dhe disa përbërës mekanikë u huazuan nga VAZ 2101 " Zhiguli ", por në tërësi, prototipi ishte i ngjashëm me makinën e ardhshme të prodhimit të Sofjes . Dallimet kryesore midis prototipit dhe makinës së prodhimit ishin baza më e shkurtër e prototipit, mungesa e çatisë apo dyerve (një shirit rrotullues i montuar mbi kokat e dy pasagjerëve duhej t’i mbronte ata në aksidente), dhe goma më të mëdha.

Në vjeshtën e 1985 Panairi i Plovdivit shfaqi prototipin e makinës sportive Sofje, të cilën Andreev dhe disa bashkëpunëtorë kishin bërë në 1984. Ishte pikturuar ngjyra metalike me të kuqe të errët.

ProdhimiRedakto

Në vitin 1986 u krijua një kooperativë e vogël industriale e quajtur Avantgarde për të filluar prodhimin e makinës sportive Sofia B, vëllimi vjetor i të cilit ishte planifikuar fillimisht në 200 vetura.

Në vitin 1989 Panairi i Plovdivit shfaqi përsëri versionin përfundimtar të Sofjes B, pikturuar me ngjyrë gri metalike; prodhimi i makinës u mbështet nga firma e makinerive Balkankar dhe Ministria Bullgare e Ndërtimit të Makinerive.

Në 1990, pas një përpjekje tre-mujore, Andreev përfundoi prototipin e një SUV të lehtë të quajtur Sofia C, me një motor të huazuar nga një makinë pasagjerësh në Lada . Po atë vit pa edhe fillimin e prodhimit serik si të Sofjes B ashtu edhe të Sofjes C, bërë nga kompania private e Andreev Vilicar .

Gjatë viteve 1990 Andreev zgjeroi fushën e aktiviteteve të tij të lidhura me automjetin duke vazhduar prodhimin e veturave të tij, dhe duke akorduar vetura të pasagjerëve private dhe duke i kthyer makinat e pasagjerëve në automjete të transportit komercial. Në 1997 Andreev prodhoi gjithashtu një prototip të një autobusi të vogël pasagjerësh i cili u ekspozua në Panairin e Plovdivit. Ajo u bazua në një shasi Avia .

FundiRedakto

Deri në vdekjen e tij në 2001, Velizar Andreev mbroi me sukses dhe avancoi një ide që dukej shumë e çuditshme për shumë të tjerë - dizenjimi dhe prodhimi serik i makinave sportive bullgare. Punëtoria e tij e automobilave u bë e para dhe, deri tani, shkolla e vetme e aplikuar për projektuesit e rinj bullgarë të makinave. Pas vdekjes së tij djali i tij, Bozidar Andreev, u bë president i një kompanie e cila vazhdon të sigurojë pjesë dhe shndërrime për automjete, përfshirë Sofias.

ReferencatRedakto