Sofokli Lazri lindi në Vuno të Himarës ishte publicist, gazetar dhe diplomat.


Sofokli Lazri kreu studimet, në gjimnazet e Shkodrës dhe Tiranës, u diplomua për gazetari në universitetin “Lomonosov” të Moskës.

Partizan i Brigadës V, anëtar në shtabin e Divizionit V gjatë luftimeve në Kosovë e Bosnje deri në mbarimin e Luftës së Dytë Botërore.

Gazetar, kryeredaktor i gazetës “Bashkimi”, sekretar i kolegjiumit të “Zërit të Popullit”. Autor i shumë shkrimeve në mbrojtje të çështjes së Kosovës.

Në vitin 1971 i jepet titulli profesor. Ndër themeluesit e katedrës së gazetarisë në Universitetin e Tiranës, ku ka dhënë lëndën e marrëdhënieve ndërkombëtare.

Në vitin 1981 themelon dhe drejton të parin Institut të Studimit të Marrëdhënieve Ndërkombëtare.

Kryetar i Komisionit Shqiptar të UNESCO-s për disa vite.

Ka kryesuar misione me mandate të posaçme shtetërore për rivendosjen e marrëdhënieve diplomatike me SHBA, Bashkimin Sovjetik, Britaninë e Madhe dhe Republikën Federale Gjermane. Vdiq në vitin 2002.

Lidhje të jashtme Redakto