Dallime mes rishikimeve të "Tyrbja e Kapllan Pashës"

ska përmbledhje të redaktimeve
{{coord|41|19|40|N|19|49|18|E|type:landmark_region:AL:scale=2000:display=inline}}
{{për përmirësim}}
 
[[File:Postcard Kapllan Pasha Tomb Tirana.jpg|thumb|Tyrbja e Kapllan Pashës]]
 
Varr monumental i adminstartorit te Tiranes.
'''Tyrbja e Kapllan Pashës''' është një varr monumental i administratorit te Tiranes gjatë periudhës osmane, [[Kapllan Pasha|Kapllan Pashës]]. Tyrbja është monument kulture.<ref>{{cite web|url=http://kshk.gov.al/index.php?fq=brenda&gj=gj2&kid=19|title=Religious buildings with the "Culture Monument" status|publisher=Republic of Albania National Committee for Cult|language=|accessdate=October 28, 2010}}</ref>
 
== Pershkrimi ==
Feudalët e mëdhenj e bënë zakon të ndërtonin tyrbe ndër të cilat sot qëndron në këmbë është ajo (varri monumental) i Kapllan Pashë Toptanit vdekur në 1819. Dikur ajo qëndronte përballë tyrbes së Sulejman Pashë Bargjinit dhe Xhamisë së Vjetër, sot përballë monumentit të luftëtarit të panjohur. Ajo është në formë tetëkëndëshi, mjaft interesant për kolonat monolitike, për kapitelet e silizuara korintike dhe për tetë harqet e dekoruara me nga një gjethe akanthi të stilizuar në reliev, njëri prej të cilëve përmban mbishkrimin që flet për Kapllan Toptanin, por që sot është i palexueshëm (me përjashtim të datës 1326 ‘h). Është një tyrbe e hapur, pa çati dhe pa kube.
 
Feudalët e mëdhenj e bënë zakon të ndërtonin [[tyrbe]] ndër të cilat sot qëndron në këmbë është ajo (varri monumental) i Kapllan Pashë Toptanit vdekur në 1819. Dikur ajo qëndronte përballë [[Tyrbja e Sylejman Pashës|tyrbes]]Sulejman[[Sylejman Pashë BargjinitBargjini]] dhe [[Xhamia e Et'hem Beut|Xhamisë së Vjetër]], sot përballë monumentit të luftëtarit të panjohur. Ajo është në formë tetëkëndëshi, mjaft interesant për kolonat monolitike, për kapitelet e silizuarastilizuara korintike dhe për tetë harqet e dekoruara me nga një gjethe akanthi të stilizuar në reliev, njëri prej të cilëve përmban mbishkrimin që flet për Kapllan Toptanin, por që sot është i palexueshëm (me përjashtim të datës 1326 ‘h). Është një tyrbe e hapur, pa çati dhe pa kube.
[[Kategoria:Tirana]]
 
[[Kategoria:TiranaTiranë]]
97

edits