Ndryshimi mes inspektimeve të "Urani (element kimik)"

U kthye versioni 1734307 i bërë nga 79.106.209.162 (diskutimet)
(Faqja u zëvendësua me 'Urani eshte nje gje qe une se di')
(U kthye versioni 1734307 i bërë nga 79.106.209.162 (diskutimet))
{{Infoboks Element Kimike
Urani eshte nje gje qe une se di
| Seria = A
| Numri atomik = 92
| Emri = Urani
| Simboli = URANI{|
 
dsfvg
VD
VFDS
B
B
F
BVD
VB
VB
VBCC
 
Z
 
}}
'''Uraniumi''' është element kimik me simbolin U dhe ka numrin atomik 92.Uraniumi ka 92 [[Protoni|protone]] dhe 92 [[Elektroni|elektrone]].Isotopet e Uraniumit janë disi [[Radioaktivitet|radioaktive]].Isotopi me i gjendur ne natyre është Uranium-238(i cili ka 146 neutrone),ndërsa Uranium-235(i cili ka 143 neutrone) është me i rralli ne natyre për tu gjendur nga keto isotope.Uraniumi ka peshen me te rende atomike pas [[Plutoni (element kimik)|Plutonit]] ne elementet e gjetura ne toke.Uraniumi dekompozon ngadale duke cliruar grimca Alpha.Jetegjatesia e Uranium-238 është 4.47 miliard vite dhe ajo e Uranium-235 është 704 milione vite.Uranium-235 konsiderohet si i vetmi isotop qe ka aftesine për reaksione zinxhirë ne menyre natyrale e si rrjedhoje clirone një sasi energjie te konsiderueshme.
 
== Kombinimet kimike ==
 
== Përdorimi ==
 
== Shih dhe këtë ==
{{Sistemi periodik}}
 
[[Kategoria:Elemente kimike]]
 
 
{{kimi-cung}}