Ndryshimi mes inspektimeve të "Rrethi i Devollit"

273 bytes added ,  3 vjet më parë
== Bimësia dhe bota shtazore ==
 
Bimësia e rrethit të Devollit përfaqësohet nga pemë të tilla si lisi, pisha, ahu, lisishelgu, pishëplepi, lajthia, bredhi, akacia, bushi, gështenja e egër, vidhi, dëllinja, thana, kumbulla e egër, qershia e egër etj. Një pjesë e konsiderueshme e Devollit është tokë bujqësore, mjaft pjellore ku kryesisht kultivohet pemë frutore, drithëra, vreshta dhe perime. Kultura më e përhapur bujqësore është molla, klima e përshtatshme bën që në këtë zonë të ketë prodhimtari dhe cilësi të lartë. Bimësia në Devoll ndahet në disa kate bimore si:
*Kati i dushkut(800-1100m lartësi), në këtë zonë rriten kryesisht drurë si lisi apo dushku, akacia, bushi, plepi, shelgu(në përrenj dhe lumenj), panja, bliri, si dhe shkurre si lajthia, murrizi etj . Pjesa e territorit që mbulohet me bimësi dushku, apo me bimësi të përfaqësuar nga shkurret është pjesa veriore dhe lindore e luginës, konkretisht me këtë lloj bimësie mbulohen Mali i thatë, zona e Prespës, rrëza e malit t Moravës, si dhe masivi lindor i Devollit (në lindje të Bilishtit).
* Kati i ahut dhe pishës(1100-1600m lartësi), ky kat përbën zonën më të pyllëzuar të Devollit, në këtë kat rritet druri i ahut dhe halorët si pisha bredhi apo dëllinja. Kemi përzierjen e drurëve gjethore me ato halore. Ky kat shtrihet në shpatet e malit të Moravës, në kodrat e devollit të sipërm, dhe në shpatet e malit të Gramozit. Kryesisht ky kat përbën pjesën më të madhe të Devollit të sipërm.
* Kati i kullotave alpine(1600-2100m lartësi), në këtë kat rritet bimësi e ulët barishtore, por mund të rriten dhe drurë të ulët si bredhi. Ky kat mbulon lartësitë e Moravës (1600-1800m lartësi) dhe ato të Gramozit (1600-2100m lartësi). Nga tetori deri në prill ky kat mbulohet nga shtresa e trashë prej disa metrash e dëborës.
Bota shtazore në Devoll përfaqësohet nga:
* Gjitarë: ujku, dhelpra, ariu i murrmë, derri i egër, çakalli, kunadhja, sorkadhja, ketri, lepuri i egër, miu i fushës, lakuriqi i natës(shpella e Trenit)etj
* Shpendë: rosa e egër, çafka, pelikani(liq. i Prespës),laraska, bufi, skifteri, shqiponja, pëllumbi i egër, thëllëza, gallofi etj
* Peshq: krapi, mërenja, kleni, trofta etj
 
== Bukuritë natyrore ==
29

edits