Ndryshimi mes inspektimeve të "Wikipedia:Sigurimi i cilësisë/Lista"

→‎PLANKTONET: seksion i ri
(→‎MATEMATIKA: seksion i ri)
(→‎PLANKTONET: seksion i ri)
 
Matematika ne ditet e sotme përjeton një zhvillim marramendës dhe është e shpërndarë në shumë degë të specializuara të cilat janë mjaft abstrakte.Sot është e pamundur të gjendët një autoritet si Hilberti i cili të ketë një pasqyrë të përgjithshme për të gjitha degët e matematikës. Matematika ka depërtuar edhe në ato degë të shkencës në të cilat deri para pak kohe as që ishte e imagjinueshme.Shumica e simboleve që përdoren sot në matematikë nuk ishin zbuluar deri në shekullin XVI. Matematika shkruhej me fjalë dhe kjo e kufizonte zhvillimin e saj. Në shek XVIII, Euleri futi në matematikë një numër të madh simbolesh të cilat përdoren edhe sot.Disa njerëz e konsiderojnë matematikën të mërzitshme por ajo është shumë e rëndësishme për jetën.
 
== PLANKTONET ==
 
 
Planktonet janë grumbullime të ndryshme organizmash që jetojnë në ujërat e thella (në fundin e deteve ose oqeaneve) dhe nuk janë në gjendje të notojnë kundër rrymave të ujit. Ato sigurojnë një burim thelbësor ushqimi për shumë organizma ujorë më të mëdha si: peshqit, balenat, peshkaqenë t, koralet ( të cilat janë kafshë të thjeshta), etj. Megjithëse shumë specie planktonike janë në madhësi mikroskopike, planktonet përfshijnë organizma në një gamë të gjërë madhësish. Termi plankton nuk përfshin organizmat që notojnë ose jetojnë në sipërfaqen e ujit. Emri plankton, nga greqishtja e lashtë , do të thotë endacak. Disa forma janë të afta të lëvizin të pavarur dhe mund të notojnë qindra metra në ditë por vetëm vertikalisht, kurse zhvendosja e tyre horizontale është kondicionuar nga rrymat e detit ose oqeanit. Pamundësia e tyre për të lëvizur horizontalisht, i bën ata të dallohen nga organizmat e tjerë që jetojnë në ujëra. Studimi i planktoneve quhet planktologji. Planktonet mund të jenë në dy dimensione: bimore (sic jane fitoplanktonet) dhe shtazore ( si zooplanktonet). Fitoplanktoni ( nga fjala fito, që do të thotë bimë) është një lloj planktoni, i cilët bën pjesë në kategorinë e prodhuesve, pasi është në gjendjë të kryejë fotosintezë dhe ta prodhojë vetë ushqimin e tij. Zooplanktoni ( nga fjala zoo, që do të thotë kafshë) bën pjesë në kategorinë e kafshëve, pasi nuk mund të kryejë fotosintezë dhe ushqehet me alga. Kjo i bën zooplanktonet të jenë konsumatorë të rendit të parë.
Anonymous user