Ndryshimi mes inspektimeve të "Wikipedia:Sigurimi i cilësisë/Lista"

→‎kjlhipio: seksion i ri
(→‎PLANKTONET: seksion i ri)
(→‎kjlhipio: seksion i ri)
 
Planktonet janë grumbullime të ndryshme organizmash që jetojnë në ujërat e thella (në fundin e deteve ose oqeaneve) dhe nuk janë në gjendje të notojnë kundër rrymave të ujit. Ato sigurojnë një burim thelbësor ushqimi për shumë organizma ujorë më të mëdha si: peshqit, balenat, peshkaqenë t, koralet ( të cilat janë kafshë të thjeshta), etj. Megjithëse shumë specie planktonike janë në madhësi mikroskopike, planktonet përfshijnë organizma në një gamë të gjërë madhësish. Termi plankton nuk përfshin organizmat që notojnë ose jetojnë në sipërfaqen e ujit. Emri plankton, nga greqishtja e lashtë , do të thotë endacak. Disa forma janë të afta të lëvizin të pavarur dhe mund të notojnë qindra metra në ditë por vetëm vertikalisht, kurse zhvendosja e tyre horizontale është kondicionuar nga rrymat e detit ose oqeanit. Pamundësia e tyre për të lëvizur horizontalisht, i bën ata të dallohen nga organizmat e tjerë që jetojnë në ujëra. Studimi i planktoneve quhet planktologji. Planktonet mund të jenë në dy dimensione: bimore (sic jane fitoplanktonet) dhe shtazore ( si zooplanktonet). Fitoplanktoni ( nga fjala fito, që do të thotë bimë) është një lloj planktoni, i cilët bën pjesë në kategorinë e prodhuesve, pasi është në gjendjë të kryejë fotosintezë dhe ta prodhojë vetë ushqimin e tij. Zooplanktoni ( nga fjala zoo, që do të thotë kafshë) bën pjesë në kategorinë e kafshëve, pasi nuk mund të kryejë fotosintezë dhe ushqehet me alga. Kjo i bën zooplanktonet të jenë konsumatorë të rendit të parë.
 
== kjlhipio ==
 
;jggjlkli;gjkj;lkj;lokj'k'';;;;;;;;;;;;;;h;l\jh[poppopo'[kl';,.b.
Anonymous user