Dallime mes rishikimeve të "Pediatria"

13 bytes removed ,  2 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (spelling)
No edit summary
{{për përmirësim}}Pediatri është degë e mjekësisë që merret me kujdesin mjekësor të foshnjeve, fëmijëve, dhe [[adoleshentët]]. Limit të sipërm moshës pacientëve të tilla varion nga mosha 12-21, në varësi të vendit. Një mjek që eeshte specializuar në këtë fushë është i, njohur si një pediatër.Fjala pediatri dhe cognates saj do te thotë shërues të fëmijëve, ata rrjedhin nga dy fjalë greke: παῖς (Pais fëmijës =) dhe ἰατρός (iatros mjek apo shërues =).
 
Në vendet e të ndryshme, ekzistojnë pediatër përkatës pediatri dhe zakonisht janë të preferuar. Nuk mund të jetëkete një ndryshim të vogël kuptimor: në SHBA, një pediatër (spelling US) shpesh është një mjek i kujdesit primar që ei specializuar per fëmijë, kurse në Commonwealth një pediatri (spelling British) në përgjithësi është një specialist mjekësor primar jo në praktikëpraktikën e përgjithshme. Për hollësi të mëtejshme, shih diskutimin më të gjerë dhe kuptimet e ngushta e mjek.
 
== Historia ==
 
Në [[Evropa|Europë]] në shekujt e shtatëmbëdhjetë dhe tetëmbëdhjetë, një numër i fëmijëfëmijëve iu gjetur spitale u.U themeluan për foundlings dhe fëmijët e varfër të tjera (zakonisht paligjshëm), spital fjalë në këtë kontekst mund të përkthehet më mirë si bujtinë. Shembuj të këtyre janë fëmijë i gjetur Spitalit të Londrës, e themeluar në 1739 nga Coram kapiteni det filantropike, Thomas (që ende mbijeton si Coram Thomas Fondacioni për Fëmijët), dhe madje edhe të vjetra bujtinë des Enfants-trouvés (1674-1838) në Paris (frëngjisht = Fondacionet bujtinë për Fëmijë, Foundlings dmth). Nuk ishte një veprim gradual të institucioneve të gjetur të ndara posaçërisht për fëmijët e sëmurë, pjesërisht për të shmangur ekspozuar ata të rriturit në spitale të rritur.
 
Në botën perëndimore, e parë në spital pediatrik është pranuar përgjithësisht des Enfants Hôpital Malades (frëngjisht = Spitali për Sick Children), u hap në Paris, në qershor 1802 në vendin e një jetimore mëparshme. [3] Prej fillimit të saj, kjo e famshme spital pacientët e pranuar deri në moshën pesëmbëdhjetë vjet, [1] dhe vazhdon sot e kësaj dite si ndarja pediatrik të Necker-Enfants Malades Spitali, e krijuar në 1920 nga bashkimi me Spitali i afërt fizikisht Necker, themeluar në vitin 1778 për të rriturit.
Anonymous user