Ndryshimi mes inspektimeve të "Akuakultura"

ska përmbledhje të redaktimeve
 
[[File:Trofta fish farm in Istog - 2012 - 01.JPG|thumb|Hurdha e peshkut "Trofta" në [[Burimi (qytet)|Burim (Istog)]] - Kosovë - 2012]]
[[File:Trofta fish farm in Istog - 2012 - 08.JPG|thumb|Peshqit në hurdhën e peshkut "Trofta" në [[Burimi (qytet)|Burim (Istog)]] - Kosovë - 2012]]
'''Akuakultura''' është një veprimtari ekonomike e cila merret me kultivimin e [[Peshqit|peshkut]], krustaceve, molusqeve, bimëve ujore, algave, dhe organizmave të tjera ujorë. Akuakultura përfshin kultivimin e popullacionit të ujërave të ëmbla dhe ujërave të kripura në kushte të kontrolluara, prkundër me peshkimin tregtar, që është peshkimi i peshqve të egër. <ref name="AmericanHeritageDef">{{Cito web|url=http://www.answers.com/topic/aquaculture%7ctitle=aquaculture%7cwork=Answers.com|title=Answers - The Most Trusted Place for Answering Life's Questions|website=Answers.com|language=en}}</ref>
 
== Përmbledhje ==
Sipas [[Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë|Organizatës]][[Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë|Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO)]], akuakultura "kuptohet si mbarështim i organizmave ujorë përfshirë peshqit, molusqet, krustacet dhe bimët ujore. Kjo nënkupton një formë të ndërhyrjes në procesin e rritjes për të përmirësuar prodhimin, siç është ruajtja e rregullt, ushqyerja, mbrojtja nga grabitqarët, etj. Akuakultura nënkupton gjithashtu pronësi individuale ose të korporatave të aksionarëve." <ref>[http://www.fao.org/fishery/statistics/global-aquaculture-production/en Global Aquaculture Production] Fishery Statistical Collections, FAO, Rome. Retrieved 2 October 2011.</ref> Prodhimi i raportuar nga operacionet globale të akuakulturës në vitin 2014 furnizonte mbi gjysmën e peshkut dhe butakëve që konsumoheshin direkt nga njerëzit; <ref>[https://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090907162320.htm Half Of Fish Consumed Globally Is Now Raised On Farms, Study Finds] ''Science Daily'', September 8, 2009.</ref> <ref>{{Cite book|url=http://www.fao.org/3/a-i5555e.pdf|title=2016 The State of the Worlds Fisheries and Aquaculture|last=|first=|date=2016|work=Food and Agriculture Organization|publisher=United Nations|location=Rome, Italy|page=77|isbn=978-92-5-109185-2|accessdate=2016-10-30|language=en}}</ref> megjithatë, ka çështje në lidhje me besueshmërinë e shifrave të raportuara. <ref name="overreporting">{{Cite journal|last=Watson, Reg|last2=Pauly, Daniel|year=2001|title=Systematic distortions in world Fisheries catch trends|url=http://www.mindfully.org/Water/Fish-Catch-Distortions.htm|journal=Nature|volume=414|issue=6863|pages=534–6|bibcode=2001Natur.414..534W|doi=10.1038/35107050|pmid=11734851|archive-url=https://web.archive.org/web/20100531152626/http://www.mindfully.org/Water/Fish-Catch-Distortions.htm|archive-date=2010-05-31|language=en}}</ref> Më tej, në praktikën e tanishme të akuakulturës, produktet nga disa peshq të egër përdoren për të prodhuar një kile mish peshku të llojit salmon.
 
Lloje të caktuara të akuakulturës përfshijnë fermat e peshkut, fermat e karkalecave, guaca deti marikulturë, algakulturë (të tilla si alga deti ), dhe kultivimin e peshkut dekorativ. Metodat e veçanta përfshijnë akuaponikën dhe akuakulturën shumë-trofike të integruar, që të dyja integrojnë mbarështimin e peshkut dhe farmat e bimëve ujorë.
 
== Literatura ==
{{div col}}
* {{cite journal | last1 = Corpron | first1 = K.E. | last2 = Armstrong | first2 = D.A. | year = 1983 | title = Removal of nitrogen by an aquatic plant, ''Elodea densa'', in recirculating ''Macrobrachium'' culture systems | url = | journal = Aquaculture | volume = 32 | issue = 3–4| pages = 347–360 | doi=10.1016/0044-8486(83)90232-6}}
* {{cite journal|doi=10.1126/science.1138042|title=ECOLOGY: Rapid Domestication of Marine Species|journal=Science|volume=316|issue=5823|pages=382–383|year=2007|last1=Duarte|first1=C. M.|last2=Marba|first2=N.|last3=Holmer|first3=M.|pmid=17446380}} [http://podcasts.aaas.org/science_podcast/SciencePodcast_070420.mp3 podcast]
* {{Cite journal|last=Ottinger|first=M.|last2=Clauss|first2=K.|last3=Kuenzer|first3=C.|year=2016|title=Aquaculture: Relevance, Distribution, Impacts and Spatial Assessments – A Review|journal=Ocean & Coastal Management|volume=119|issue=|pages=244–266|doi=10.1016/j.ocecoaman.2015.10.015}}
* {{Cite journal|last=Ottinger|first=M.|last2=Clauss|first2=K.|last3=Kuenzer|first3=C.|year=2017|title=Large-Scale Assessment of Coastal Aquaculture Ponds with Sentinel-1 Time Series Data|url=https://elib.dlr.de/112391/1/remotesensing-09-00440.pdf|journal=Remote Sensing|volume=9|issue=5|pages=440|bibcode=2017RemS....9..440O|doi=10.3390/rs9050440}}
{{div col end}}
 
[[Kategoria:Peshkim]]
52

edits