Dallime mes rishikimeve të "Kodralia (Deçan)"

ska përmbledhje të redaktimeve
Kodralia eshte nje fshat ne mes te Decanit (4 km larg qendres se qytetit ne drejtim te jugut).
Kodralia eshte nje fshat ne mes te Decanit (4 km larg qendres se qytetit ne drejtim te jugut). Si toponim tipik shqiptar emri Kodrali vjen ne shqipen e sotme si nje togfjalesh qe ne antikitet kishte emertimin si Kodra e Lise me cka eshte e vertetuar se ka qene nje fshat i banuar shume heret mirpo per shka te semundjes se Lise shume banor te ketij fshati kane vdekur mirpo prape se prape Kodralia i ka mbijetuar dhe ne ditet e sotme ben pjese ne mesin e fshatrave me te dalluara te Decanit. Banoret e Kodralise i takojne fisit Berishe dhe ne te hyjne kryesisht familjet : Hasaj, Gjonaj (Gjonaj, Idrizaj, Aliaj, Sylaj dhe Musaj), Ferizaj, Pepaj dhe Vishaj.
 
Kodralia eshte nje fshat ne mes te Decanit (4 km larg qendres se qytetit ne drejtim te jugut). Si toponim tipik shqiptar emri Kodrali vjen ne shqipen e sotme si nje togfjalesh qe ne antikitet kishte emertimin si Kodra e Lise me cka eshte e vertetuar se ka qene nje fshat i banuar shume heret mirpo per shka te semundjes se Lise shume banor te ketij fshati kane vdekur mirpo prape se prape Kodralia i ka mbijetuar dhe ne ditet e sotme ben pjese ne mesin e fshatrave me te dalluara te Decanit. Banoret e Kodralise i takojne fisit Berishe dhe ne te hyjne kryesisht familjet : Hasaj, Gjonaj (Gjonaj, Idrizaj, Aliaj, Sylaj dhe Musaj), Ferizaj, Pepaj dhe Vishaj.
 
Gjate Historise Kodralia eshte shquar per veprimtari kombetare te panderprere kjo mu per shkak te rendesise qe i kane dhene arsimimit shume familje Kodraliase, nga kjo kane dalur breza te panderprere mesuesish ( Haxhi Ferizaj, Male Idrizaj, Sadri Hasaj) qe i takojne gjeneracionit te pare te mesuesve te rajonit duke vazhduar mepasataj me gjeneracione te tjera kuadrosh jo vetem ne fushen e mesimdhenies por edhe ne fushat e tjera.
Anonymous user