Dallime mes rishikimeve të "Kuvendi i Republikës së Kosovës"

[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
 
==Historia==
:'''''Arikulli kryesor : [[Historia e Kuvendit të Kosovës]]'''''
Kosova, në bazë të [[Rezoluta 1244|Rezolutës 1244]] ishte nën Protektoratin e Këshillit Sigurimit të [[OKB|Organizatës së Kombeve të Bashkuara]], çka nënkuptonte Administrimin e përkohshëm të Kosovës nga kjo organizatë e cila këtë e bënte me Misionin e saj në Kosovë të njohur me shkurtesën '''UNMIK'''. [[Misioni i Organizatës Kombeve të Bashkuara në Kosovë]]. UNMIK-u udhëhiqej nga Autoriteti i Përfaqësuesit Special të Sekretarit të Përgjithshëm të [[Organizata e Kombeve të Bashkuara|OKB-së]] .
 
Mirëpo, me kalimin e kohës, sipas Rezolutës 1244, UNMIK-u kishte për detyrë të i ndihmonte vendorët në krijimin e Institucioneve të Përkohshme Vetëqeverisëse të Kosovës ([[IPVQ]]), së pari u formua [[Këshilli i Përkohshëm Administrativ|Këshillit Përkohshëm Administrativ]]-('''KPA'''), në të cilin ishin të përfaqësuara të gjitha grupet politike dhe bashkësitë etnike që jetojnë në Kosovë në atë kohë. Në vitin 2001 nxirret [[Korniza Kushtetute e Kosovës|Kornizën Kushtetuese të Kosovës]], dokument i cili ishte miratuar me [[Konsensusi|konsensus]] në mes të strukturave ndërkombëtare dhe UNMIK-ut në njërën anë dhe atyre vendore të '''KPA'''-së. Në bazë të ''Kornizës Kushtetuese'' fillojë ndërtimi i [[Institucioni|institucioneve]] vendore nën mbikëqyrjen ndërkombëtare. Ndërkombëtarët i njihnin të drejtat për krijimin e institucioneve vetëqeverisëse, si ato qendrore ashtu edhe lokale, përmes zgjedhjeve të lira dhe votës së lirë të qytetarëve për të dy nivelet e pushtetit.
 
Gjatë kësaj kohe vendorët fitojnë të drejtën që të ketëkenë [[Kryetari i Kosovës|Presidentin e Kosovës]] (''me [[Kabinetin e Presidentit]]''), [[ParlamentiKuvendi i Kosovës|ParlamentinKuvendin e Kosovës]] ''(të përbërë nga 120 ulëse, 100 ulëse për deputetët e zgjedhur nga vota e lirë, ndërsa, pavarësisht nga rezultatet e zgjedhjeve dhe numrit të fituar të votave, 10 ulëse janë të rezervuara për deputet e minoritetit serb si dhe 10 të tjera të rezervuara për minoritetet tjera si [[turqit në Kosovë|turq]], [[egjiptianët në Kosovë|egjiptas]], [[boshnjakët në Kosovë|boshnjak]], [[ashkalinjët në Kosovë|ashkali]], [[romët në Kosovë|rom]] etj.). KryetariGjithashtu dhevendorët Kryesiafituan e Parlamentit,drejtën Komisionetpër dhe Grupet parlamentare)'', dheformuar [[Qeveria e Kosovës|Qeverinë e Kosovës]], (''Kryeministri, ministratvotohej dhenga zëvendës[[Kuvendi ministrat'')i Kosovës]]. Funksionarët e këtyre institucioneve janë zgjedhur me votën e lirë të [[Kosovarët|kosovarëkosovarëve]]ve si dhe, njëkohësisht, pranoheshin nga [[UNMIK]]-u.
 
==Sruktura e Kuvendit==
Anonymous user