Ndryshimi mes inspektimeve të "Shqipëria në vitet 1912-1939"

ska përmbledhje të redaktimeve
 
== Shqipëria mes dy grupeve kundërshtare ==
Periudha [[1920]]-[[1924]] ishte periudhe paqëndrueshmërie për Shqipërinë. Në vitin [[1920]] u krijua [[Partia Popullore]], e para parti shqiptare në histori. Kjo parti përfaqësonte rrymën antikonservatore, liberale, përparimtare. Në këtë parti shquheshin disa figura : [[Fan Noli]], [[Ahmet Zogu]], [[Luigj Gurakuqi]], [[Bajram Curri]] etj. Por [[Ahmet Zogu]] mendoi se [[Shqipëria]] nuk ishte ende e gatshme për reforma të tilla, dhe se çështja kombëtare donte një Shqipëri të fortë dhe jo një Shqipëri të dobët dhe të pastabilizuar. Prandaj ai mendoi ta linte çështjen kombëtare për më vonë kur rrethanat të ishin të përshtatshme. Por anëtaret e tjerë të partisë nuk pajtoheshin me këtë mendim prandaj [[Ahmet Zogu]] u largua tek partia kundërshtarë [[Partia Përparimtare]] që përfaqësonte familjet e pasura të vendit. Nga [[1920]] deri [[1924]] u ndërruan shumë qeveri e kryeministra ku [[Ahmet Zogu]] shijoi me shumë pushtet. Në [[Qershor 1924]] [[Fan Noli]] me mbështeteshit e tij udhëhoqi [[Revolucionin Demokratik të Qershorit]]. Noli premtoi se do të bënte [[Reformën agrare]] por nuk ia arriti. Vendi u destabilizua. [[Fuqitë të Mëdha]] nuk e njohën qeverinë e re. Vetëm [[Bashkimi Sovjetik]] e njihinjohu dhe për një javë mes dy vendeve pati marrëdhënie diplomatike. [[Ahmet Zogu]] ndodhej në [[Jugosllavi]] dhe që aty përgatiti planin e rikthimit në pushtet. Nga fundi i vitit [[1924]] [[Ahmet Zogu]] udhëhoqi kunderrevolucionin dhe u rikthye në pushtet. Është e vërtete se Zogu u ndihmua nga jugosllavet por ndihma e tyre ishte shumë e vogël dhe papërfillshme.
 
== Ahmet Zogu President ==
Anonymous user