Ndryshimi mes inspektimeve të "Universal Studios"

 
== Historiku ==
Themeluesi i Universal Carl Laemmle ishte nje emigrant gjerman me origjine cifute qe jetonte ne qytetin Oshkosh, ne Wiskonsin, ku dispononte nje dyqan te vogel veshjesh. Gjate nje udhetimi per ne Çikago ne 1905, u habit shume ka popullariteti i madh qe kinemate e Nickelodeon, qe ishin kinema me kosto te ulet ku projektoheshin filma me metrazh te shkurter, me gjysme çmimi per arsye qe te mund te ndiqeshin nga te gjithe shtresat e popullsise. Sipas historise thuhet qe Laemmle vezhgonte me ore te tera shitjen e biletave, duke numeruar klientet dhe duke llogaritur fitimet ditore te kinemase. Pak jave pas ketij udhetimi ne Çikago ai shit te gjitha veshjet bashke me dyqanin e tij, per te blere nje kinema te vogel te Nickelodeon. Mbas kesaj ne 1912 krijoi kompanine UNIVERSAL. Ne vitin 2004 kompania iu shit General Electric partnere me NBC.
 
== Shih edhe ==
Anonymous user