Dallime mes rishikimeve të "Lëvizja Anti-Duhan në Gjermaninë Naziste"

[[Image:AntiSmokingNaziGermany.jpg|thumb|right|upright|''Reine Luft'', revista kryesore e lëvizjes anti-duhan, përdornin lojëra fjalësh dhe karikatura në propagandën e saj, p.sh duke sugjeruar se duhanpirja ishte e lidhur me kancerin dhe e promovuar nga djalli.]]
 
Nazistët përdornin disa taktika të marrëdhënieve publike për të bindur popullsinë gjermane për të mos tymosur duhan. Revista të ndryshme të shëndetit si ''Gesundes Volk'' (Njerëzit e Shëndetshëm),<ref name="INJPR98"/> ''Volksgesundheit'' (Shëndeti i Njerëzve) dhe ''Gesundes Leben'' (Jetesa e Shëndetshme)<ref name=SHNG>{{citation|url=http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?artid=1059950&blobtype=pdf|format=PDF|title=Smoking and health promotion in Nazi Germany|author=George Davey Smith, Sabine A Strobele, Matthias Egger|accessdate=2008-07-21|journal=Journal of Epidemiology and Community Health|volume=48 |issue=3 |pages=220–3 |year=1994 |month=June |pmid=8051518|doi=10.1136/jech.48.3.220}}</ref> publikonin paralajmërime rreth pasojave të shëndetit prej duhanpirjes<ref name="INJPR98"/><ref name=SHNG/> dhe posterë ku shfaqeshin efektet e dëmshme të duhanit. Mesazhet Anti-duhan i dërgoheshin njerëzve në vendet e tyre të punës,<ref name="INJPR98"/> shpesh me ndihmën e Hitler-Jugend (Rinisë Hitleriane) (HJ) dhe Bund Deutscher Mädel (Lidhja e Vajzave Gjermane) (BDM).<ref name="BMJGDS"/><ref name="INJPR98"/><ref name=SHNG/> FushatatFushata anti-duhan e ndërmarrandërmarrë nga Nazistët gjithashtu përfshininpërfshinte edukatën shëndetësore.<ref name="SGHS328"/><ref name=OANFRIPH/><ref name="MHSDPHB13">{{Harvnb|Berridge|2007|p=13}}</ref> Në Qershor 1939, u formua një Byro e quajtur ''Reichsstelle für Rauschgiftbekämpfung'' (Byroja për Luftimin kundër Drogave Intoksikuese) që gjithashtu ndihmoi në fushatën anti-duhan. Artikujt që nuk mbështesnin duhanpirjen publikoheshin në revistat ''Die Genussgifte'' (Stimulantët Rekreativë), ''Auf der ËachtWacht'' (Në Mbikqyrje) dhe ''Reine Luft'' (Ajër i Pastër).<ref name="NWC199">{{Harvnb|Proctor|1999|p=199}}</ref> Nga këto revista, ''Reine Luft'' ishte revista kryesore e lëvizjes anti-duhan.<ref name=BMJATCNLKAPHG/><ref name=SSFTENQRP>{{citation|url=http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/full/30/1/31|title=Commentary: Schairer and Schöniger's forgotten tobacco epidemiology and the Nazi quest for racial purity|author=Robert N. Proctor|accessdate=2008-08-24|journal=International Journal of Epidemiology |volume=30 | pages=31–34 |year=2001 |month=February|doi=10.1093/ije/30.1.31}}</ref> Instituti për Kërkimin e Rreziqeve të Duhanit në Universitetin Jena bleublinte dhe shpërndaushpërndante qindra kopje të ''Reine Luft''.<ref name=SSFTENQRP/>
 
Pas njohjes së dëmeve të duhanit për shëndetin, u shtuan pjesë të ndryshme në legjislacion rreth masave anti-duhan.<ref name=BMJSD>{{citation|url=http://www.bmj.com/cgi/content/full/310/6976/396?ijkey=dded75b860ab74f5194afe48718a4f2e5fe51cb0&keytype2=tf_ipsecsha|title=Smoking and death. Public health measures were taken more than 40 years ago|author=George Davey Smith, Sabine Strobele and Matthias Egger|accessdate=2008-06-01|journal=British Medical Journal|pmid=7866221|volume=310 |issue=6976 |page=396 |year=1995 |month=February }}</ref> Gjatë fundit të viteve 1930 u implementuan shumë ligje anti-duhan nga nazistët. Në 1938, Lutwaffe (forca ajrore naziste) dhe Reichspost (posta) vendosën të ndalojnë duhanin. Duhani u ndalua jo vetëm në institucionet e kujdesit shëndetësor, por edhe në disa zyra publike dhe në shtëpi pushimi.<ref name=BMJATCNLKAPHG/> Mesograve iu ndalua duhani në detyrë. Më 1939, Partia Naziste e nxorri jashtë ligjit duhanpirjen në të gjitha zyrat e saj dhe Heinrich Himmler, atëherë shefi Schutzstaffel (SS), ndaloi personelin e policisë dhe oficerët SS të pinin duhan në detyrë.<ref name="NWC203">{{Harvnb|Proctor|1999|p=203}}</ref> Duhanpirja u nxorr jashtë ligjit edhe në shkolla.<ref name="INJPR98"/>
 
Në 1941, duhanpirja në tramvaje ishte nxjerrë jashtë ligjit në gjashtëdhjetë qytete gjermane.<ref name="NWC203"/> Duhanpirja u ndalua gjithashtu në bunkerë; gjithsesi, disa bunkerë kishin dhoma të veçanta për të pirë duhan.<ref name=BMJATCNLKAPHG/> Bëhej kujdes i veçantë për të parandaluar duhanpirjen prej grave. Presidenti i Shoqërisë MejkësoreMjekësore në Gjermani deklaroi, "Gratë gjermane nuk pijnë duhan".<ref name="PCMCCEA169">{{Harvnb|Daunton|Hilton|2001|p=169}}</ref> Gratë shtatzëna dhe gratë nën moshën 25 vjeç dhe mbi moshën 55 vjeç nuk iu dha racioni i duhanit gjatë Luftës së Dytë Botërore. U vendosën kufizime në shitjen e produkteve të duhanit për femrat në industrinë e ushqimeve.<ref name="NWC203"/> Filma anti-duhan të drejtuar ndaj femrave shfaqeshin publikisht. Editoriale që diskutonin çështjen e duhanit dhe pasojat e tij publikoheshin në gazeta. Rregulla strikte u vendosën për këtë dhe një departament i NSBO (Organizata Nacional Socialiste e Fabrikave) deklaroi se do të përjashtonte të gjithë anëtaret femra që pinin duhan në ambiente publike.<ref name="NCFWTR108">{{Harvnb|Guenther|2004|p=108}}</ref> Hapi tjetër në fushatën anti-duhan erdhi në Korrik 1943, kur u ndalua duhanpirja publike për njerëzit nën moshën 18-vjeçare.<ref name="BMJGDS"/><ref name=SHNG/><ref name="NWC203"/> Vitin tjetër, duhanpirja në autobuze dhe trena qyteti u nxorr jashtë ligjit,<ref name="HRCPL1374"/> me iniciativën personale të Hitlerit, i cili shqetësohej se faturinot femra mund të bëheshin viktima të duhanpirjes pasive.<ref name=BMJATCNLKAPHG/>
 
Ndalime u bënë edhe me reklamimin e produkteve të duhanit,<ref name="GB206">{{Harvnb|Uekoetter|2006|p=206}}</ref> që hynë në veprim më 7 Dhjetor 1941 dhe u firmosën nga Heinrich Hunke, Presidenti i Këshillit të Reklamimit. Reklamat që përpiqeshin ta nxirrnin duhanpirjen të padëmshme ose si një shprehi mashkullore u ndaluan. Të përqeshje aktivistët e anti-duhanit ishte e paligjshme,<ref name="NWC204">{{Harvnb|Proctor|1999|p=204}}</ref> ashtu siç ishte përdorimi i posterëve përgjatë hekurudhës, apo në zonat rurale, apo stadiume dhe pista garimi. Reklamimi me anë të altoparlantëve apo postës gjithashtu u ndalua.<ref name="NWC206">{{Harvnb|Proctor|1999|p=206}}</ref>
 
Kufizime për duhanin u prezantuan edhe në Wehrmacht (këmbësoriaushtria gjermane). Racioni i cigares u reduktua në gjashtë për ditë. Cigare të tjera shpesh iu shiteshin ushtarëve, kur nuk kishte tërhqje apo avancim ushtarak në fushëbetejë, megjithatë këto u reduktuan në 50 për muaj për një person.<ref name=BMJATCNLKAPHG/> Ushtarëve adoleshentë që shërbenin në divizionin e 12-të SS Panzer Hitlerjugend, që përbëhej nga anëtarë të Rinisë Hitleriane, u jepeshin karamele në vend të duhanit.<ref>{{Harvnb|Meyer|2005|p=13}}</ref> Pirja e duhanit nuk lejohej për personelin ndihmës femëror në Wehrmacht. Leksione mjekësore jepeshin për të bindur personelin ushtarak që të hiqte dorë nga duhani. Një dekret që u miratua më 3 Nëntor 1941 rriti taksat e duhanit me afërsisht 80–95% të çmimit për shitje me pakicë. Do të ishte ngritja më e madhe në taksat e duhanit për më shumë se 25 vjet pas rënies së regjimit nazist.<ref name=BMJATCNLKAPHG/>
 
==Efektiviteti==
1.822

edits