Henri Beyle, i njohur me pseudonimin Stendhal (shqiptohet [stɑ.dal] N 1), i lindur më 23 janar 1783 në Grenoble dhe vdiq 23 mars 1842 në Paris, është një shkrimtar francez, realiste dhe romantike, i njohur veçanërisht për romanet e tija E Kuqja dhe e Zeza si dhe Manastiri i Parmës.

Biografia

Redakto

Stendhal donte t'i kushtoj jetën e tij në ëndërr, e "ndjekje të lumturisë", artet dhe dashuri; pavarësisht veten e tij, ai kishte një jetë plot peripeci. Pas vdekjes së një nëne të dashur gjithashtu, ai vuan nga një fëmijëri mbytëse në Grenoble me një baba ai e përçmon dhe një gjyshi qe ai adhuron . Ai gjen strehim në literaturën paraprak për të shpëtuar nga Grenoble në 1799 për të studiuar në Paris. Në fakt, ai zbuloi një profesion, dhe të braktisur studimet e tij: ai do të jetë i rapsod komik, ai ëndërron për të shkruar komeditë. Kushërinjtë e tij Daru e detyrojnë të hyjë në Departamentin e Luftës. Kështu ai u dërgua në Milano maj 1800. Ai zbuloi, i habitur, në të njëjtën kohë së luftës, Itali, opera, dashuri dhe lumturi. Ajo do të vazhdojë të kthehet në Itali në detyrat e tij administrative. Temperamentin trembur dhe romantike, me hipokrizi e shoqërisë së kohës së tij, ai shpiku për veten e tij një "Metode Praktike e Lumturise"