Sutjeska është një një lumë me gjatësi 35 km në Bosnjë dhe Hercegovinën lindore. Ai është degë e lumit Drina, me të cilin takohet në jug të Foçës .

Gjeografia Redakto

Lumi Sutjeska mund të konsiderohet si pellgu kryesor lumor i vendosur kryesisht brenda vetë Parkut Kombëtar të Sutjeskës. Sutjeska ndan malin Zelengora nga malet Maglić, Volujak dhe Bioç dhe ka gdhendur kanionin mbresëlënës 3,936 feet (1,200 m) thellë, dhe lugina Tjentište përmes mesit të parkut. [1] [2]

Degët Redakto

 
Lugina e lumit Hrčavka, degë e Sutjeskës brenda Parkut Kombëtar Sutjeska

Degët e Sutjeskës janë:

  • Degët e majta janë përroi i Klobuçaricës, përroi i Jabuçnicës dhe lumi Hrčavka;
  • Degët e djathta janë Përroi Suški (i quajtur edhe Lumi Suha ose Përroi Sušica), Përroi i Prijevorit dhe Përroi i Peruçicës .

Ekologjia dhe ihtiofauna Redakto

Duke kaluar kryesisht nëpër parkun kombëtar i cili kërkon nivel të lartë mbrojtjeje, lumi Sutjeska është i pasur me salmonide, kryesisht troftë të murrme, dhe ofron terrene për peshkim me miza . Në rrjedhën e poshtme të tij lumi është gjithashtu vend i rëndësishëm për vezët për huçen të cilat hyjnë në lumë gjatë sezonit të vezëve nga lumi Drina.

Rëndësia historike Redakto

Lumi i Sutjeskës është i famshëm për faktin se ka qenë vendi i Betejës së SutjeskësLuftën e Dytë Botërore .

Shih edhe Redakto

Lidhjet e jashtme Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "Maglic". Encyclopædia Britannica. Marrë më 17 korrik 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "2012 'Summit for Danny' Bosnia & Herzegovina Climb Mount Maglic, Bosnia's Highest Peak, in Support of the Daniel Bryant Youth & Family Treatment Center" (PDF). Day 5, 7 September ~ Sutjeska National Park. Cadasb.org. fq. 7–9. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 4 mars 2016. Marrë më 16 korrik 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)