Lumi i Tarës

(Përcjellë nga Tara)

Lumi Tara buron (krijohet) nga rrjedha e Opasanicës dhe Verushës rrëzë malit të Komovit, në veri të Malit të Zi. Në afërsi me kufirin e Bosnjës dhe Hercegovinës, në Shqepan Pole , bashk me lumin e Pivës krijon lumin Drina. Në rrjedhën e sipërme është aq i pastër sa që mund të pihet.

Ura mbi lumin Tara

Tara është e gjatë 140.5 km, me ramje mesatare prej 4.5 m/km, me sipërfaqe të ujëmbledhësit prej 1853 km2. Pjesa më e madhe e Tarës ( duke llogaritur edhe kanjonin e tij ) është nën mbrojtjen e UNESCO-s si pjesë e Parkut Nacional të Durmitorit.

Kanjoni i TarësRedakto

Erozioni ka krijuar Kanjonin e gjatë 82 km dhe të thellë 1333 m qka do të thot se është kanjoni më I thellë në Evropë, dhe Ii dyti në botë, pas kanjonit të Kollorados.