Theodore II Muzaka (gjithashtu Theodor II. Musachi, musa arbana; * 1337  ; † pas vitit 1389) ishte një princ shqiptar. Stema e familjes Muzaka nga 1372

JetaRedakto

Theodor Muzaka vinte nga familja fisnike e pasur, e shquar, në Shqipërinë e Mesme, Muzaka. Babai i tij Andrea II. Muzaka ishte themeluesi i Principatës së Muzakajve me kryeqytetin Berat, e cila ekzistonte nga 1335 deri në 1444. Në 1372 Theodor pasoi babanë e tij të ndjerë në Principatën e Muzakajve. Kryeqyteti i principatës, Berat, ra në duart e serbëve në së bashku me Vlorës nga lideri ushtrisë serbe Kersak. Më 1346 në Berat Johannes Komnenos Asen , kunati i Carit Serb Stefan Uroš IV. Dušan, i instaluar atje si guvernator . Berati nuk do të vihej përsëri nën kontrollin e familjes Muzaka deri në 1396.

Midis 1383 dhe 1384, Theodor II, së bashku me vëllain e tij Stoya dhe murgun Dionysius, kishin një kishë Ortodokse Greke ( Kisha e Shën Athanasit von Muzaka ) e ndërtuar në Kastoria, e cila i ishte kushtuar Athanasit të Madh.