Matematikanti francez Pierre de Fermant bëri shumë zbulime të rëndësishme në teorin e numrave.Një më të dobishme nga këto zbulime është që p pjeston kurdoher kur p është numër i thjeshtë dhe a është numër i plotë jo i pjestueshum me p.[1]

Teorema e vogël e Fermas Redakto

Nëse p është numër i thjesht dhe a numër i plot jo i pjestueshum nga p atëher

 

Për më tepër për gjdo numër të plot a kemi

 

Teorema e vogël e Fermas na tregon nëse   pastaj   

Teorema e e vogël e Fernas është jashtzakonisht e dobishme në llogaritjen e mbetjeve modulo p të fuqive të mdha të numrave të plotë

Shembuj Redakto

 

Nga teorema e vogël e fermas e dim se   pra

  për gjdo numër pozitiv të plotë k

Me zbatimin e ksaj kongruence pjestojm 222 me 10 duke gjetur se   atëher kemi

  pra

 

Këtu përdorum teoremen e vogël së Fermas për të llogaritur   ku p është numër i thjesht dhe   së pari përdorum algoritmin e pjestimit për të gjetur herësin q dhe mbetjen r kur n pjestohet nga p-1, ashtu që   ku   rrjedh se   prandaj për të gjetur   ne vetëm duhet të llogarisim  

  1. ^ Rosen, Kenneth H. (2012). Discrete Mathematics and ItsApplications. New York: McGraw-Hill. fq. 303. ISBN 978-0-07-338309-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)