Aristotelit virtyt Në punën e tij Nicomachean Etikës, Aristoteli përcaktuar një virtyt si një pikë të bilancit në mes të një mangësi dhe një tepricë e një tipar. [1] Pika e virtytit më të madhe nuk qëndron në mes të saktë, por në një të artë të thotë ndonjëherë më pranë njëra ekstrem se tjetër. Për shembull, është guxim thotë mes frikës dhe kokëkrisje, besimi thotë mes vetë nënçmimit-dhe kotësi, dhe bujaria thotë mes koprracisë dhe ekstravagancë. Për të gjetur të thotë artë kërkon përbashkët-kuptim Smarts, inteligjenca jo domosdoshmërisht lartë. Në kuptimin e Aristotelit, virtyti është përsosmëri në të qënit njeri, një aftësi që ndihmon një person të mbijetojë, lulëzojnë, formojnë marrëdhënie kuptimplota, dhe për të gjetur lumturinë. Mësoni virtyt është zakonisht e vështirë në fillim, por bëhet më e lehtë me praktikat me kalimin e kohës derisa të bëhet një zakon. [Redaktoni] Maturia dhe virtyti Seneca, stoik romak, tha se kujdesi i përsosur është i padallueshëm nga virtyt i përsosur. Kështu, në shqyrtimin e të gjitha pasojat, një person i matur do të veprojë në të njëjtën mënyrë si një person virtytshme. [Citim i duhur] Arsyetimi i tillë është shprehur nga Platoni në Meno, kur ai shkruan se njerëzit e vetëm që veprojnë në mënyra që ata perceptojnë do t'i maksimale të mirë. Ajo është mungesa e diturisë që rezulton në bërjen e një zgjedhje të keqe në vend të një të kujdesshme. Në këtë mënyrë, urtësia është pjesa qendrore e virtytit. Platoni e kuptoi se për shkak se virtyti ishte sinonim me urtësi mund të mësohen, ai kishte një mundësi të zbritur më parë. Ai pastaj shtoi se "besimi i vërtetë" si një alternativë ndaj dijes, duke propozuar se dituria është besimi thjesht saktë që është menduar dhe "tethered".