Hape menynë kryesore

Uniform Resource Locator (URL), ose siç njihet me termin joformal një adresë interneti,[1] është një referencë për një burim në internet që përcakton vendndodhjen e tij në një rrjet kompjuterik dhe një mekanizëm për ta nxjerrë/marrë atë. Një URL është e një lloji të veçantë e Uniform Resource Identifier (URI),[2] edhe pse shumë njerëz i përdorin këto dy terma në mënyrë të ndërsjellë.[3][a] URL-të ndodhin më së shpeshti për të referuar faqet e internetit (http), por përdoren gjithashtu për transferimin e skedarëve (ftp), e-mail (mailto), qasje në bazën e të dhënave (JDBC), dhe shumë aplikime të tjera.

Shumica shfletuesve të internetit shfaqin URL e një faqeje të internetit mbi faqe në një shirit të adresës. Një URL e zakonshme mund të ketë formën http://www.example.com/index.html, e cila tregon një protocol (http), një hostname (www.example.com), dhe një emër skedari (index.html).

HistoriaRedakto

SintaksaRedakto

ShënimeRedakto

  1. ^ A URL implies the means to access an indicated resource and is denoted by a protocol or an access mechanism, which is not true of every URI.[4][3] Kështu, http://www.example.com është një URL, ndërsa www.example.com nuk është.[5]

CitimeRedakto

ReferimetRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto