Uadet(arabisht: وادي‎ ) janë lugina të thata në shkretëtira, të gjata dhjetra qindra kilometra, nëpër të cilat rrjedh lumi vetëm pas shirave jo të rregullta rrebeshore dhe të shkurtra.Uadet kur formohen nuk derdhen askund sepse ato duke ecur uji i tyre avullohet dhe kështu ato mbeten pa uje.

Nachal Paran
Një uad në Oman

Uadet janë krijuar në kushtet e klimës së lagësht në hapsirat e shkretëtirave të sotme në epokën e akullit pleistocenit. Ato sot përfaqësojnë lugina fosile, të cilat, për shkak të rrëzimit të shkëmbinjëve nga shpatet e luginës dhe veprimit të erës, kanë ndryshuar shumë pamjen e luginës lumore normale.