Ujku i Hekurt ( Lituanisht ) është një karakter mitik nga një legjendë mesjetare e themelimit të Vilniusit, kryeqytetit të Dukatit të Madh të Lituanisë dhe Republikës së Lituanisë moderne. E para e gjetur në Kronikat Lituaneze, legjenda ndan ngjashmëri të caktuara me Wolfin Kapitolian dhe ndoshta reflekton dëshirën Lituaneze për të shfaqur prejardhjen e tyre legjendare nga Perandoria Romake (shih Palemonidët ). [1] Legjenda u bë e njohur gjatë epokës së nacionalizmit romantik . Sot Ujku i Hekurt është një nga simbolet e Vilniusit dhe përdoret nga ekipet sportive, ushtria lituaneze, organizatat bërthamore dhe të tjerët.

Iron Wolf përdoret si nuskë nga ushtria lituaneze ( Brigada e këmbësorisë së motorizuar, Hekuri i Hekurt )

Legjenda

Redakto

Sipas legjendës, Grand Duka Gediminas (rreth 1275 - 1341) po gjuante në pyllin e shenjtë pranë luginës së Sventaragis,aty pranë ku lumi Vilni derdhet në lumin Neris . I lodhur pas gjuetisë së suksesshme të një njeriu të mençur, Duka i Madh u vendos gjatë natës. Ai rrinte thellë në gjumë dhe ëndërronte për një ujk të madh të hekurt që qëndronte në majë të një kodre dhe ulërinte me zë të lartë si njëqind ujqër. Pas zgjimit, Duka e pyeti krivisin ( priftin pagan ) Lizdeika për të interpretuar ëndrrën. Dhe prifti i tha atij: "Ajo që është e destinuar për sundimtarin dhe shtetin e Lituanisë është kështu: Ujku i Hekurt përfaqëson një kështjellë dhe një qytet që do të vendoset nga ju në këtë faqe. Ky qytet do të jetë kryeqyteti i tokave të Lituanisë dhe banesa e sundimtarëve të tyre, dhe lavdia e veprave të tyre do të jehojë në të gjithë botën ". Prandaj, Gediminas, duke iu bindur vullnetit të perëndive, ndërtoi qytetin dhe ia dha emrin Vilnius - nga rryma e lumit Vilnia . [2]

Referime

Redakto
  1. ^ Sužiedėlis, Saulius (2011). Historical Dictionary of Lithuania. Historical dictionaries of Europe. Vëll. 80. Scarecrow Press. fq. 136. ISBN 978-0-8108-4914-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ The Legend of the Founding of Vilnius