Ura

Ura është një objektë i ndërtuar që lidhë dy brigje të një lugine, lumi apo deti dhe mbi të cilen mund të kalohet (rrugë, hekurudhë, kanal). me siguri që urat e para të ndërtuara kanë qenë urat natyrore dhe pastaj ato nga dora e njeriut të ndëruara nga druri. Ura e parë e zinxhirit të hekurit është ndërtuar në Kinë diku rret viti 65 afër qytetit King-tung-fu në provincën Ynnan. Ndërsa në vitin 610, Li Chun ka ndërtuar mbi lumin Chiao-Shui në jug të provincës Hopei një urë segmet-harkore me një gjatësi prej 37,5 metrave. Marko Polo në përmendë 12 ura të tilla dhe një numër të madhë të kanaleve. Ndërtimtarët arabë dhe persë i vlersonin lartë urat harkore të Lugou Qiao n afërsi të Pekinit të cilat janë të mrëmbajtura edhe tani (2005)

Urat në Amsterdam, Holandë.

Urat natyrore Redakto

Urat natyrore janë dukuri natyrore të cilat në faktë kryejn funksionin e urave të ndërtuara nga njerzit. Një ndër urat më të mëdha natyrore gjëndet në një parkë kombëtar të ShBA-ve. Ura është një harkë i gurtë me një gjatësi prej 88 metrash dhe arrn lartësin prej 30 metrash.

Llojet sipas materiali Redakto

  • Ura e drurit
  • Ura e gurit
  • Ura e telit
  • Ura e betonit
  • Ura e çelikut
  • Ura me materiale të kombinuara

Listat e urave Redakto

Urat më të njohura Redakto

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto