Ura e Severanit (e njohur edhe si urë Chabinas ose urë Cendere ose urë Septimius Severus, turqisht: Cendere Köprüsü) është një urë e lashtë romake që ndodhet pranë qytetit të lashtë Arsameia (sot Eskikale), 55 km (34 mi) në veri lindje të Adıyaman Në Turqinë juglindore. Ajo përfshin Cendere Çayı (Chabinas Creek), një degë e Kâhta Creek në rrugën provinciale 02-03 nga Kâhta në Sincik në provincën Adıyaman. Kjo urë është përshkruar dhe paraqitur në 1883 nga arkeologët Osman Hamdi Bej dhe Osgan Efendi.[1]

Roadway flanked by ancient columns

Përshkrimi dhe historia Redakto

Ura është ndërtuar si një hark i thjeshtë, i paadernuar, i vetëm madhështor në dy shkëmbinj në pikën më të ngushtë të mëngës. Në hapësirën e qartë 34.2 m (112 ft), struktura është mjaft e mundshme të jetë ura e dytë më të madhe që ka mbetur nga romakët. Është 120 m (390 ft) e gjatë dhe 7 m (23 ft) e gjerë. Ura u rindërtua nga Gallica Legio XVI, e garnizuar në qytetin e lashtë të Samosata (sot Samsat) për të filluar një luftë me Parthinë. Qytetet komagene ndertuan katër kolona korintike në urë, në nder të perandorit romak Lucius Septimius Severus (193-211), gruaja e tij e dytë Julia Domna dhe djemtë e tyre Caracalla dhe Publius Septimius Geta siç thuhet në mbishkrimin në latinisht në urë. [2] Dy kolona në anën Kâhta i kushtohen vetë Septimius Severus dhe gruas së tij, dhe dy të tjerë në anën Sincik janë dedikuar për Caracalla dhe Geta, të gjitha në lartësi 9-10 m. Kolona e Getit, megjithatë, u hoq pas vrasjes së tij nga vëllai Caracalla, i cili e mallkoi kujtesën e Geta dhe urdhëroi që emri i tij të hiqet nga të gjitha mbishkrimet.

Burime Redakto

  1. ^   Franca Edhem Eldem, Le voyage à Nemrud Dağı d'Osman Hamdi Bey et Osgan Efendi (1883). Récit de voyage et photographies publiés et annotés, Istanbul, Institut Français d'Études Anatoliennes-Georges Dumézil, 2010. 144 pages [1], pp. 10, 12, 59, 63, picture p. 109
  2. ^ Inscriptions Stampa:CIL et Stampa:CIL

Lidhje të jashtme Redakto