Hape menynë kryesore

The Ushtria e Kuqe e punëtorëve dhe e fshatarëve (Rusisht: Рабоче-крестьянская Красная армия; РККА or Rabočě-krěst'janskaja Krasnaja armija; RKKA) nisi të krijohej nga grupet komuniste luftarake të Bashkimit Sovejtik gjatë Luftes Civile Ruse të 1918-1922. Ajo u rrit në një ushtri kombëtare te Bshkimit Sovjetik. Në vitin 1930 Ushtria e Kuqe ishte një nga ushtrite më të mëdha në histori.

Emri "Ushtria e Kuqe" ka lidhje me ngjyrën tradicionale të lëvizjes punëtore. Më 25 shkurt 1946 (kur simbolet kombetare sovjetike zevendesuan simbolet revolucionare), Ushtria e Kuqe u riquajt Ushtria Sovjetike (Советская Армия, Sovetskaya Armiya).

Ushtria e Kuqe është pranur gjërësisht që ka qënë forca vendimtare në fitoren e Aleatëve në Teatrin Europjan gjatë Luftës së Dytë Boterore, duke angazhuar dhe mundur rreth 80% te forcave te armatosura gjermane, Wehrmachtin dhe shume nga Waffen SSFrontin Lindor. [1]

BurimiRedakto

 1. ^ Norman Davies: "Since 75%-80% of all German losses were inflicted on the eastern front it follows that the efforts of the western allies accounted for only 20%-25%". Source: Sunday Times, 05/11/2006.

BibliografiaRedakto

 • Carrere D'Encausse, Helene. The End of the Soviet Empire: The Triumph of the Nations, Basic Books, 1992, ISBN 0-465-09818-5
 • Erickson, John. The Soviet High Command - A Military-Political History 1918–41, MacMillan, London, 1962, OCLC 569056
 • Glantz, David, Colossus Reborn, University Press of Kansas, ISBN 9780700613533
 • Glantz, David. Stumbling Colossus, University Press of Kansas, ISBN 9780700608799
 • House, Jonathan M. (1984). Toward Combined Arms Warfare: A Survey of 20th Century Tactics, Doctrine, and Organization. Fort Leavenworth, Kansas 66027–6900: U.S. Army Command and General Staff College, OCLC 11650157
 • Isby, David C. Weapons and Tactics of the Soviet Army, Jane's Publishing Company, 1988, ISBN 9780710603524
 • Moynahan, Brian. Claws of the Bear: The History of the Red Army from the Revolution to the Present (1989)
 • Odom, William E. The Collapse of the Soviet Military, Yale University Press, New Haven and London, 1998, ISBN 9780300074697
 • Reese, Roger R. Why Stalin's Soldiers Fought: The Red Army's Military Effectiveness in World War II (University Press of Kansas; 2011) 400 pages
 • Schofield, Carey . Inside the Soviet Army, Headline Book Publishing, 1991, ISBN 9780747204183
 • Scott, Harriet Fast, and William F. Scott. The Armed Forces of the USSR, (3rd ed. Westview Press, Boulder, Co., 1984), ISBN 0-86531-792-5
 • Zaloga, Steven J.; Grandsen, James. Soviet Tanks and Combat Vehicles of World War Two, London: Arms and Armour Press, 1984,