Vakuola eshte nje hapesire ne qelizë e rrethuar nga një membranë që përmban tretësirë . Qelizat bimore kanë vakuola shumë të mëdha , të cilat përmbajnë një tretësirë sheqernash dhe substancash te tjera , të quajtur lëngu qelizor . Vakuola e mbushur plot ushtron trysni në pjesën tjetër të qelizës dhe e ndihmon atë të ruajë formen e saj .Si cdo organele tjeter ndodhet ne citoplazme.