Vallet epike karakterizohen nga forca, burreria, trimëria, karakteri luftarak, madheshtia, etj. Luhen kryesisht nga burrat dhe më pak nga gratë ose se bashku. Llojet e tyre janë : vallet luftarake (Loja me jatagan, Rrugove – Kosovë Valle dyluftimi, etj) dhe valle trimerie (Valle te Jugut, etj).