Varna qyteti i tretë më i madh në Bullgari. Gjendet në lindje të vendit, në brigjet e Detit të Zi, buzë gjirit të Varnës.

Varna është qyteti me më shumë turistë verorë në Bullgari, që dallohet për gjelbërimin e hotelet në buzë të detit.

Varna ka një popullsi prej më shumë se 350 000 banorësh.

Qendra e vjetër e Varnës

Histori

Redakto

Varna ishte qendër e rëndësishme e thrakëve, popullatë që shtrihej në Ballkanin lindor, dhe njihej me emrin Odesos. Emri Varna iu dha nga sllavët. Gjatë pushtimit romak, Varna u bë një qendër e rëndësishme, me banja termale e ndërtesa e me fusha për lojëra atletike.