Traktate mbi ekonomin fshatare
(De re rustica)

De Rustica, Varro (XV sec., Biblioteca Medicea Laurenziana, pluteo 51.3)

Është vepër e shpërndarë në tre libra e Varroni autorit më prodhimtarë të kohës antike. Këtë vepër autori e ka shkruar nënjë moshë të thyer dhe vepra është në trajt dialogu. Autori aty jepë mendime ë vleshme mbi kultivimin e tokës, mbi rritjen e kafshëve shtëpiake dhe të shpendëve, të bletëve dhe në përgjithësi për bagtin dhe blektorin.

Në dialogjet e prezentuara në këtë vepër që zhvillohen në Epir, autori jepë të dhëna mbi zhvillimin ekonomik të këtij rajoni i cilile ishte relativisht zhvillim i lartë.

Pjesët më interesante të kësaj vepre për lexuesin shqiptar janë:

  • Libri I : 17
  • Libri II: 1-10


Burim i të dhënaveRedakto