Vasile Lupu (15951661) ka qënë VoivodeMoldavia (Prince) midis 1634 dhe 1653. Vasile Lupu me mbiemrin "ujku" i cili sundoi si një princ i Moldavisë dhe siguroi fronin Moldavian në 1634 mbas një seri komplikimesh ai mundi ta mbante atë për njëzet vjet. Vasile ka qene bir i një shqiptar dhe i një trashëgimtare moldave. Ai ishte një administrator me kapacitet dhe një financier brilant dhe shpejt u bë njeriu më i pasur në kristianizmin lindor. Judiciously placed gifts kept him on good terms with the Ottoman authorities.[1][2]

Vasile Lupu

Jeta e tij e hershemRedakto

Vendlindja e tij [3][4] quhet Arbanasi,fshat shqiptar ne Bullgari.

SundimiRedakto

 
Portreti Vasile Lupu në murin e Romanian Athaeneum

Megjithëse pranohej haptazi qË ishte shqiptar në kohen e tij, dhe kishte mbajtur poste të larte nën sundimin e Miron Barnovschi, Vasile Lupu ishte zgjedhur princ si një shenje e pranimit nga bojaret vendas' dhe si reaksion kundra grekeve dhe levantine-ve. Kjo edhe sepse Vasile Lupu kishte drejtuar një kryengritje kundër Alexandru Iliaş dhe pasuesve të tij të huaj, being led into exile by Moise Movilă (although he was backed by Prince Matei Basarab and the powerful Pasha i Silistra, Mehmet Abza).

Ligjet dhe reformatRedakto

Vasile Lupu futi ligjin e pare te kodifikuar te shkruar ne Moldavi (1646, publikuar ne Iaşi). I njohur si Carte româneascǎ de învăţătură ("libri i te mesuarit rumanisht") ose Pravila lui Vasile Lupu ("Kodi i Vasile Lupu"), dokumenti nuk bie ndesh me traditen bizantine, ka qene nje rishikim i perkthyer i te drejtes zakonore (dhe pothuajse i ngjashem me ekuivalentin bashkekohes Wallachian).

ReferimeRedakto

  1. ^ For Basil Lupul see N. Norga "Byzance apres Byzance", pp. 163-81
  2. ^ see Steven Runciman "The Great Church in captivity" Edition 3 , 1985 pp. 286-7, 341-3, 370
  3. ^ see Steven Runciman "The Great Church in captivity, edition 3, 1985, 286-7, 341-3, 370
  4. ^ see N. Jorga "Byzance apres Byzance, p.163-81
Parardhësi 
Moise Movilă
Prince/Voivode of Moldavia
1634-1653
Pasardhësi 
Gheorghe Ştefan
Parardhësi 
Gheorghe Ştefan
Prince/Voivode of Moldavia
1653
Pasardhësi 
Gheorghe Ştefan