Një pajisje e vogël që është [1] objekt teknologjik, (pajisje që ka një funksion të veçantë, shpesh si një risi. Gadgets konsiderohet një mjet jashtëzakonisht i avancuar me një teknologji të mençur. Për gadgets ndonjëherë themi edhe gizmo.

E iPhone është një pajisje që u lëshua me 29 qershor 2007.

Historia Redakto

Zanafilla e fjalës "vegël" gjurme prapa në shekullin e 19. Sipas Oxford English Dictionary, ka prova për përdorimin e fjalës "vegël" si një emër placeholder pika teknike për një emër të saktë të cilit nuk mund të mbani mend që nga 1850s; me Robert Brown's 1886 book Spunyarn dhe Spindrift, marinar Një djalë i log i një udhëtim në det dhe një shtëpi në Kinë çaji qethës përmbajnë më të njohur në përdorimin e shtypura.[2] Të etimologji e fjalës është e diskutueshme. Një tregim qarkulluar gjerësisht se mban fjalën vegël u "shpik" kur Gaget, Gauthier & Cie, kompania prapa i vulosur ndërtimin e Statuja e Lirisë (1886), bëri një version të shkallës së vogël të quajtur monument dhe pas tyre ajo firmë Gjithsesi kjo kundërshton provat se fjala ishte përdorur tashmë përpara në qarqet detarë, dhe fakti se ajo nuk bëhet popullor, të paktën në SHBA, deri pas Luftës së Parë Botërore I.[2] Të tjera burime përmendin një derivim nga frëngjishtja gâchette e cila përdorej për pjesë të ndryshme të një mekanizmi qitës, apo frëngjisht gagée, mjet i vogël ose accessory.[2] Në pranverë-clip përdoret për të mbajtur bazën e një enë qelqi duke e bërë gjatë është i njohur gjithashtu si një vegël. [nevojitet citimi] e parë me bombë atomike u mbiquajtur e vegël nga shkencëtarët e Projektit Manhattan, testuar në Trinity site.

Në librin "Mbi Retë" nga Vivian rosak, i publikuar në 1918 nga D. Appleton & Co, e Nju Jork dhe Londër, duke qenë e kujtime të një pilot në Mbretërore flying Korpusi, aty është e mëposhtme pasazh: "ynë mërzi herë pas here u lirua nga Gadgets ri - "vegël" është zhargon flying Trupave për trillim! Gadgets Disa ishin të mira, disa të qeshur dhe disa të jashtëzakonshme. "

Mechanical Gadgets Redakto

Orat , biçikletë , dhe termometrit janë në mesin e shumë i madh se numri i Gadgets mekanik dhe gjithashtu janë shumë të popullarizuara. Ky zbulim i mekanik Gadgets pse është bazuar më shumë në novacionet nga sajues e tij se sa arsimi. [nevojitet citimi]

Gadgets Elektronike Redakto

Electronic Gadgets janë të bazuara në transistors dhe qarqeve të integruar. Ndryshe nga një mekanik Gadgets ka nevojë për një burim i energjisë elektrike për të përdorur atë. Më e zakonshme elektronike Gadgets përfshijnë tranzitor radio, televizioni, telefonat celularë dhe kuarc watch.

Programueshëm Gadgets Redakto

Pjesa më e madhe e moderne Gadgets i takojnë kësaj kategorie.

Aplikimi Gadgets Redakto

Computer programe që ofrojnë shërbime pa aplikimin e pavarur të jetë nisur për të, por në vend të fshehur në një mjedis që menaxhon Gadgets shumëfishta. Ka disa implementations bazuar në teknikat ekzistuese software zhvillimit, si JavaScript, formë input, dhe imazhin e formate të ndryshme.

Shih: Google Gadgets, Microsoft Gadgets, Apple Widgets

Më e hershmja [nevojitet citimi] dokumentuar përdorimin e termit vegël në kontekstin e software engineering ishte në 1985 nga ana e zhvilluesit e AmigaOS, të sistemit operativAmiga kompjuterave (intuition.library dhe gjithashtu më vonë hosten tools.library). Ajo çka denotes tjera teknologjike traditat thirrje GUI widget-kontroll një element në grafik user interface. Kjo konventë emërtimin mbetet në përdorim të vazhdueshme (si të 2008) që nga atëherë.

Nuk është e ditur nëse janë kompani të tjera të programeve të tërhequr haptazi se frymëzimi kur shfaq fjalën në teknologjitë emrat e tyre, ose thjesht duke iu referuar në kuptimin gjenerik. Fjala widget është më i vjetër në këtë kontekst.

Shih: Workbench (AmigaOS)

Shembuj të Gadgets elektronike Redakto

Useful Gadgets: Advanced telefona celularë psh. Iphone, navigacion GPS device

Gadgets risi: USB lodra, lodra grade radio kontrolluar makina

Shih gjithashtu Redakto

Shenimet Redakto

  1. ^ vegël - Përkufizimet nga Dictionary.com
  2. ^ a b c Michael Quinion: World Wide Words: vegël (arrihen 6 shkurt, 2008) Gjithashtu në: Michael Quinion: Port Out, anë e djathtë Pritja: The fascinating Stories Ne Tregoj Rreth fjalët Ne Use. ISBN 978-0-14-101223-0
Vegla
Vegla Instrumente