Vera Zlatareva

juriste bullgare

Vera Zlatareva (3 dhjetor 1905 - 19 gusht 1977) ishte feministe, autore, militante e së drejtës së votimit për gra dhe avokate bullgare.

JetaRedakto

Vera Zlatareva lindi në 3 dhjetor 1905 në fshatin Goliamo Belovo, Bullgari . Ajo ndoqi shkollën e mesme në Plovdiv dhe u diplomua në Departamentin e Drejtësisë të Universitetit të Sofjes në 1929. Dy vjet më vonë ajo mori doktoraturën nga i njëjti institucion. Në vitet 1931–32, ajo punoi si këshilltare ligjore në Ministrinë e Bujqësisë dhe Pronës Shtetërore. Nga 1932-1934, ajo drejtoi një seksion të veçantë në Departamentin e Policisë në Plovdiv të ngritur për të shtypur prostitucionin. Nga korriku 1934 deri në korrik 1936, Zlatareva punoi për Këshillin e Qytetit Plovdiv, ku udhëhoqi Divizionin e Ndihmës Sociale. Ajo u martua me politikanin dhe avokatin Mihail Genovski në 1936 dhe ata kishin një djalë dhe një vajzë së bashku. Zlatareva u zgjodh në Asamblenë Kombëtare si anëtare e Unionit Kombëtar Agrar Bullgar pas grushtit të shtetit komunist në 1944. Ajo vdiq më 19 gusht 1977. [1]

AktivitetetRedakto

Zlatareva filloi të bënte agjitacion për të drejtën e praktikës së ligjit pas martesës së saj, por ajo nuk ishte e suksesshme derisa grave ju dhanë të drejta të barabarta pas grushtit të shtetit të 1944. Ajo u bë avokatja e parë femër në Bullgari që përfitoi nga ky ndryshim. [2]

ReferencatRedakto

  1. ^ Daskalova, pp. 620, 622
  2. ^ Daskalova, p. 622