Via Cassia apo rruga Kasia ka qene nje rrugë romake e rendesishme qe vjen nga Via Flaminia ne afersi te Ura Milvianne afersi te Rome dhe, duke mos kaluar shumë larg nga Veii e duke përshkuar Etruria. Via Cassia kalon permes Baccanae, Sutrium, Vulsinii, Clusium, Arretium, Florentia, Pistoria, dhe Luca, duke u futur në Via Aurelia te Luna.

Ruta e Via Cassia (ne ngjyre te gjelbër).
il sistema viario dell'antica Roma lungo la direttrice Nord-Ovest. In blu il primo tratto originale della via Aurelia, in rosso la via Cassia, in viola la via Clodia.

Via Amerina

Redakto

Via Amerina ka qene nje rruge qe kthen nga Via Cassia afer Baccanae, dhe mbante drejt veriut përmes Falerii, Tuder, dhe Perusia, duke u rikthyer serisht te Via Cassia ne Clusium. Kur inkursionet e Faroald, Lombardasit Duka i Spoleto, e nderprene Via Flaminia, arteria jetike midis Romes dhe Ravennes, Via Amerina u përmirësua dhe u fortifikua në intervale, punime qe perfaqesojne disa pjese te ndertimeve te fundit te rruges te bera ne Itali ne Antikitetin e vonë. Si rrugë e re ushtarake dhe strategjike, Via Amerina "u bë thelbi i komunikimit te Italise perandorake dhe mbështetja kryesore per te ruajtur mendimin e italia perandorake ishte ende egzistente."[1]

Për një vështrim te vendndodhjes së urave romake, shih Lista e urave romake.

Ka disa mbetje te ura romake pergjate rruges, perfshi këtu Ponte San Lorenzo dhe Ponte San Nicolao.

Sporti

Redakto

Rruga eshte perdorur pjesërisht për individual road race cycling si rute për 1960 Summer OlympicsRomë.

Referime

Redakto
  1. ^ Jan T. Hallenbeck, "Pavia and Rome: The Lombard Monarchy and the Papacy in the Eighth Century" Transactions of the American Philosophical Society New Series 72.4 (1982 pp. 1-186) p 8.

Shih edhe

Redakto

Lidhje te jashtme

Redakto

Stampa:List of Roman roads Stampa:1960 Summer Olympic venues Stampa:Olympic venues cycling