Vihuela meksikane [biˈwe.la] është një instrument meksikan si kitarë e shekullit 19 me pesë tela dhe zakonisht luhet në grupe mariaçi.

Vihuela meksikane

Vihuela meksikane Redakto

Edhe pse vihuela meksikane ka të njëjtin emër si instrumenti historik spanjoll, të dy janë të dallueshëm. Vihuela meksikane ka më shumë të përbashkëta me Timple Canario për shkak të të dyve që kanë pesë tela dhe të dy kanë të pasme të harkuara. Vihuela meksikane është akorduar në mënyrë të ngjashme me kitaren. Dallimi është se vargjet e hapura G, D dhe A janë akorduar një oktavë më të lartë se një kitarë, duke i dhënë kështu një tingull tenorit ose një katran më të lartë. Matësi i vargjeve dhe renditja në të cilën ato aplikohen janë të rëndësishme në prodhimin e një tingulli të butë ose një tingull të guximshëm kur instrumenti është i ngulur. Zbatimi i vihuela te një mariaçi është të japësh një duet të llojeve me kitaren spanjolle, një që ka një akordim të ulët ndërsa vihuela ka akordimin më të lartë për të plotësuar njëri-tjetrin. Pika optimale për të zhvarrosur këtë instrument është midis vrimës së tingullit dhe pikës ku bordi i fikut ose qafa takon trupin e instrumentit. Kjo zonë është aty ku mund të instalohet një roje marrëse (e njëjta zonë lineare midis periudhave të sipërme dhe të poshtme më të afërta me tabelën e gishtërinjve.) Vihuela meksikane është një kitarë e vogël ritme me trup të thellë e ndërtuar përgjatë vijave të njëjta me guitarrón. Vihuela meksikane përdoret nga grupet mariaçi. Ky instrument është i strumuar me të gjitha këshillat e thonjve për të prodhuar një tingull të pasur, të plotë dhe të qartë të akordeve që luhen. Një zgjedhje gishti (la púa) në gishtin e treguesit dhe ose gishtat e dytë dhe të tretë, i jep asaj një tingull më të ndritshëm dhe më të qartë kur vidhoset. Shumë që luajnë vihuela kanë më thonjtë më të gjatë në dorën e tyre cingëlluese për të lehtësuar teknikën e tyre të lojës dhe për të marrë gjithashtu një tingull të qartë kristal.