Voleza, Shqiperia

fshat në Shqipëri

Coordinates: 41°44′05″N 20°25′35″E / 41.734722°N 20.426389°E / 41.734722; 20.426389

 Voleza eshte nje fshat i vogel kodrinor qe ndodhet ne rrethin e Dibres, 8 km larg qytetit te Peshkopise qe eshte edhe qendra e rrethit ne fjale. Numri i shtepive arrin deri ne 28 por numri i familjeve arrin deri ne 26 dhe kjo per shkak te imigrimit masiv drejt qytetit te Peshkopise dhe rajonit perendimor te RSH kryesisht drejt Tiranes dhe Durresit. Popullsia aktualisht (2014) nuk i kalon 100 banor. Shtrihet ne nje lartesi rreth 1000 m mbi nivelin e detit.


Fakte SocialeRedakto

Ne pergjithesi ky fshat dallohet per probleme te renda sociale , kjo per shkak te neglizhences se organeve lokale te komunes Kastriot , por edhe te vete banoreve te saj. Ka nje keshille fshati qe funksionon sebashku me ate te fshatit vrajnt te ndodhur rreth 1 km siper Volezes. Punonjesit e administrates jane te paket dhe pjesea me e madhe e tyre punojne ne zonat e qytetit. Ne kete fshat ndodhet edhe shkolla 9 vjecare "Vrajnt" ne te cilen zhvillojne mesim tre fshatra ; Voleza,Vrajnti dhe Limjani ne raste te rralla edhe nxenes nga fshatra te tjere. infrastuktura eshte shume e dobet pavaresisht rruges se re te sapo ndertuar e cila ka shkuar drejt degradimit per shkak te mos mirmbajtjes se saj dhe punimeve te dobeta.

Popullsia merret kryesisht me bujqesi dhe blektori ( ne stinen e veres blektoret migrojne me bagetite e tyre kryesisht te imeta dhe gjedhe drejt bjeshkes rreth 5 km larg ). Burim tjeter te ardhurash sherbejne edhe mledhja dhe kultivimi (kohet e fundit) te bimeve mjeksore ndersa burimi kryesor i te arrdhurave mbeten remitancat e emigranteve kryesisht nga Greqia dhe Italia.

Disa statistikaRedakto

  • Numri i popullsise varijon deri ne 60 banore ku perqindjen me te madhe e ze mosha e re, por verehet nje tendenc e uljes se lindshmerise.
  • Mosha mesatare 60 vjec
  • Raporti meshkuj - femra ( dominojne femrat)
  • Besimi fetar : kryesisht musliman
  • Anlfabetizmi eshte nje dukuri inekzistente, arsimimi eshte nje dukuri qe tashme ka gjetur perkrahjen e banoreve duku u larguar goxha shume nga mentaliteti qe ka mbizoteruar per nje kohe te gjate ne zonat veriore te Shqiperise.
  • Kombesia : shqiptare

BurimetRedakto

  • (Liberi) Familja e Vrenjtit