Wikipedia:Faqja kryesore/A e dini se/2015/18

Argonautët e Lorenzo Costa
  • kozmonauti Alan Shepard në misionin Apollo 14 në Janar-Shkurt 1971 e manovroi vetë anijen kozmike dhe renditet i pari që ka fluturuar në kozmos si Amerikan dhe i pesti që ka shkelur në Hënë ?
  • ... kur u krijua miti për Argonautët kujtohej se prej Danubit asnjë degë nuk shpie në detin Adriatik por anija Argos pa vështirësi hyri nga Istria në Detin Ilir dhe vijoi lundrimin nëpër lumin Eridan sot lumi Po ?
  • ... para se të bëhej perandor Justiniani një prej personazheve ilir më eruditë të shekullit VI u arsimua në Konstandinopojë në lëndet e drejtësisë, teologjisë dhe historisë romake dhe ishte gjithashtu një arkitekt mjaft i zoti i cili ka planifikuar dhe ndërtimin e Shën Sofias ?
  • ... në vitin 1928 në vendin që sot quhet "Dikatër" (D4) u shpua e dha naftë pusi i parë në Shqipëri e nga ky moment Kuçova u hodh në hartat gjeologjike të botës si vendburim nafte dhe më vonë edhe në hartat politike dhe ushtarake ?