Wikipedia:Pse të krijoj një llogari?

Gjuha Shqipe


Gjuha shqipe eshte nje nga kulturat me te vjetra te shtetit shqipetare apo kosovar dhe nepermjet kesaj gjuhe perkthehen mbi 136 gjuhe te ndryshme te mbare botes ajo ka ardhur neper nje varge lufterash derisa eshte ringjallur ne vitin 1555 nga vete Gjon Buzuku me librin e tij te famshem te gjuhes jo standarte shqipe "Meshari".Kjo nuk eshte nder tentativat e vetme per te rimekembur gjuhen tone shqipe por ka edhe veprime te tjera si shkollat shqipe por te gjitha keto tentativa jau rrenonte Serbia dhe prandaj ne shumicen e rasteve mesusesit shqiptare pyeteshin nga vete Serbet nese ishin duke e ndjekur planprogramin serb.Keshtu nder shume mundime dhe luftera te zhvilluara ne ato kohe pra gjuha shqipe e gjeti rrugen e saj per tu shfaqur.Por, kjo nuk do te thote qe nuk ka pasur sakrifica sepse e dime se gjuha shqipe ka dy dialekte toske dhe gege dhe prandaj ka pasur dhe shume njerez qe nuk kane vdekur duke luftuar vetem per vendin e tyre siq ishte Shqiperia dhe Kosova por gjithashtu luftonin qe gjuha e tyre te njihej nga mbare bota dhe per kete arsye ata nderohen sot dhe pergjithmone.