Kjo faqe këtu është vetëm për diskutim mbi faqen teknike TWA/Portal. Wikipedia nxit diskutimin mes vullnetarëve të saj dhe nuk do të censurojë komente bazuar në pikëpamjet ideologjike ose politike. Wikipedia nuk do t’i ndryshojë komentet. Ato ose do të publikohen, ose do të fshihen nëse nuk u binden rregullave kryesore.
Fillo një temë të re diskutimi.
Ju lutemi nënshkruani me: – ~~~~

Të gjitha komentet u nënshtrohen këtyre rregullave:

  • Përmbajuni temës!
  • Nuk lejohen: sharje, fyerje, fjalor i papërshtatshëm, gjuhë që përmban urrejtje, sulme personale, thirrje për dhunë apo çdo qëndrim tjetër jo i rregullt.

Batica dhe zbatica Fenomeni i levizjes se ujerave te deteve nen ndikimin e njekohshem te Diellit dhe te Hënës. Ndikimi i Hënës ne baticat dhe zbaticat, megjithese ajo ka mase shumë te vogel nga Dielli, është rreth dy herë me i madh se ai i Diellit, i cili ndodhet shumë me larg se Hëna. Si rrjedhim i rrotullimit 24-oresh te Tokës, edhe baticat e zbaticat kanë një cikel 24-oresh (me saktë 24 ore e 50 minuta). Por krahas këtij cikli verehet dhe një cikel 12 oresh.

Intensiteti i baticave dhe zbaticave varet nga pozicioni qe kanë perkundrejt ekuaorit te Tokës trupat qiellore qe ushtrojne terheqjen, si dhe nga pozicioni i tyre kundrejt njeri-tjetrit. Ne varësi nga pozicioni relativ i Diellit dhe Hënës, veprimet e tyre mund te kundershtojne, ose te perforcojne njeri-tjetrin. Vec kësaj, intensiteti i baticave dhe zbaticave varet edhe nga forma e brigjeve te detrave dhe oqeaneve, kështu qe parashikimi i saktë i tyre është mjaft i veshtire. Megjithate, për zona te caktuara te Tokës, si psh. per disa porte te rëndësishme, janë hartuar tabela qe japin oren e intensitetit maksimal te baticave dhe zbaticave për çdo ditë te vitit.

Ngritja e nivelit te ujit gjatë baticave arrin nganjehere vlera mjaft te medha, si psh. ne gjirin e Mont Sen-Mishelit, ku arrin deri ne 12,6 metra, ne gjirin Fandi ne Kanada arrin ne 18 metra, etj. Ne detrat e mbyllur, si psh. ne detin Mesdhe, baticat dhe zbaticat janë te dobëta. Me përjashtim te disa zonave te vecanta, ngritja e ujit ne brigjet e Mesdheut nuk arrin as 1 metër. Kështu është edhe ne brigjet e oqeaneve. Baticat dhe zbaticat ndodhin edhe ne Token e ngurte, por janë me te vogla (deri ne 30 cm), edhe ne atmosfere.

ghostly

Return to the project page "TWA/Portal".