Epoka e injorancës (arabisht: جَاهِلِيَّة‎, romanizuar: jāhilīyah, fjalë për fjalë 'injorancë') është një koncept islamik që i referohet periudhës kohore dhe gjendjes së punëve në Arabi para ardhjes së Islamit në vitin 610 të es.[1] Shpesh përkthehet si "Epoka e injorancës".[1] Termi jahiliyyah rrjedh nga rrënja foljore jahala “të jesh injorant ose budalla, të veprosh budalla”.[2]

Në Kuran Redakto

Termi Jahiliyyah përdoret në disa vende në Kuran dhe përkthimet shpesh përdorin terma të ndryshëm për ta përfaqësuar atë:

  • Pastaj, pas mjerimit, Ai dërgoi mbi ju një ndjenjë sigurie, një gjumë që mposht një grup mes jush, ndërsa një palë tjetër kujdesej vetëm për veten e tyre, duke menduar mendime të rreme për Zotin, mendime të përshtatshme për epokën e idhujtarisë. Kurani Kuran 3:154
  • A e dëshirojnë ata vërtet ligjin e paganizmit? Por kush është më i drejtë se Perëndia në gjykimin e një populli besimplotë? Kuran 5:50
  • Qëndroni në shtëpitë tuaja dhe mos i shfaqni stolitë tuaja, siç ishte rasti me Epokën e mëparshme të Barbarizmit. Kurani Kuran 33:33

Sepse jobesimtarët kishin mbjellë në zemrat e tyre një zelltari, zelltarinë e paligjshmërisë ... Kuran 48:26

Referime Redakto

  1. ^ a b Eleanor Abdella Doumato (rev. Byron D. Cannon) (2009). "Jāhilīyah". përmbledhur nga John L. Esposito (red.). The Oxford Encyclopedia of the Islamic World (në anglisht). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-530513-5.
  2. ^ Amros, Arne A. & Stephan Pocházka. (2004). A Concise Dictionary of Koranic Arabic, Reichert Verlag, Wiesbaden