Yin-Yang

koncept filozofik i dualizmit në filozofinë e lashtë kineze

Yin-Yang-u (manderin i thjeshtëzuar: 阴阳; manderin tradicional: 陰陽) simbol i lindur nga Taoizmi, quhet ndryshe dhe lidhja midis së mirës dhe të keqes, e bardha dhe e zeza simbolizojnë dritën dhe errësirën, ditën dhe naten, pra çdo gjë të kundërt ose plotësuese. Emrat Yang dhe Yin përfaqësojnë:

  • Yang: Te bardhën, çdo gjë aktive, pozitive dhe mashkullore.
  • Yin: Te zezën, çdo gjë që është pasive, negative dhe femërore.
Yin-Yang

Këto dy simbole janë dy principet mashkullore dhe femërore, por gjithashtu, duke ndjekur një tradicionalizëm më të përgjithshëm « Veza e Botës », dy pjesët e së cilës, kur të ndahen do jene Qielli dhe Toka.

Referime

Redakto

[1]