Kuriozitete mbi yllin :

  • Yjet e detit nuk janë peshq
  • Ata nuk kanë gjak
  • Atyre u mungojnë shqisat, përveç syve
  • Mund te arrijë në peshën 10 kg.
  • Lëviz ngadalë.
  • Bën 1-15 të vegjël.
Fromia monilis


Ylli i detit është gjallesë ujore e cila mund të ketë disa gjemba dhe i takon klasës Asteroidea. Ka yje helmues dhe jo helmues. Yjet helmues e japin helmimin me një të prekur. Ylli i detit i kushton një kujdes të veçantë shumimit sepse e bën atë me anë të organit i cili gjendet në skaj të një pjesë të tij. 

Yjet i hasim shumë rrallë, por siç njihet i gjejmë në fund të Detit, Gjallesat e Fundit të Detit.

Ylli detar gjendet në një shumëllojshmëri ngjyrash por kryesisht në ngjyrën portokalli në të kuqerremtë. Ai mund të jetojë nga 1 muaj deri në 1 vit. Ai ka jetuar që 1200 vjet me parë. Ylli detar është një kafshë jo kurrizore dhe mund të riprodhohet lehtë nëse njëri krah shkëputet ajo ndërton një krah të ri por edhe krahu i shkëputur ndërton një trup të ri.