Zofia PosmIsz-Piasecka [1] ( e lindur më 23 Gusht 1923) ishte një gazetare, noveliste dhe autore Polake . Ajo ishte një luftëtare rezistence në Luftën II Botërore  dhe mbijetoi në kampet e përqendrimit të Aushvicit dhe Ravensbrückut . Rrëfimi i saj autobiografik i Holokaustit në Poloninë e zënë Pasagjeri nga Kabina 45 u bë baza për romanin e saj të Pasagjerit të vitit 1962, e përkthyer më pas në 15 gjuhë. [2] Drama origjinale e radios u adoptua nga një film me çmime fituese, ndërsa romani u përshtat në një oper me të njëjtin titull me muzikë nga Mieczysław Weinberg . [3]

Zofia Posmysz në Kampin Aushvicit.