Chagatai Han (Mongolisht: Цагадай; 22 dhjetor 1183 - 1 korrik 1242) ishte djali i dytë i Xhingis Han. Ai ishte hani i Hanatit Chagatai. Ai trashëgoi pjesën më të madhe të asaj që janë tani pesë shtete të Azisë Qendrore pas vdekjes së babait të tij.[1] Ai u emërua gjithashtu nga Xhingis Hani për të mbikëqyrur ekzekutimin e Yassa, kodin e shkruar të ligjit të krijuar nga Xhingis Hani, megjithëse kjo zgjati vetëm derisa Xhinigisi u kurorëzua hani i Perandorisë Mongole.[1] Perandoria më vonë u njoh si Hanati Chagatai, një perandori pasardhëse e Perandorisë Mongole. Chagatai u konsiderua gjaknxehtë dhe disi me temperament nga të afërmit e tij, për shkak të qëndrimit të tij për të mos pranuar Jochi si hani i madh.[1] Ai ishte më i zëshmi për këtë çështje midis marrëdhënieve të tij. Chagatai është në disa histori që janë përgjegjës për vdekjen e Jochit dhe Xhingisit.[1] Sidoqoftë, ai u gjallërua nga fryma ushtarake e babait të tij dhe arriti të ruajë rendin si popullsi heterogjene, siç përbëhej nga një mbretëri.[1] Pas vdekjes së tij, ai u pasua nga nipi i tij Qara Hülegü.

Chagatai Han
Statuja e Chagatai Han në Mongoli
Hani i Hanatit Chagatai
Mbretërimi1226 – 1241-42
ParaardhësXhingis Han
PasardhësQara Hülegü
Bashkëshorte mbretëroreYesulun Khatun
Togan Khatun
Sevinch Khatun
FëmijëMutukan
Baidar
Yesü Möngke
KlaniBorjigin
I atiXhingis Han
E ëmaBörte
U lind22 dhjetor 1183
Vdiq1 korrik 1242
Almaliq

Referime

Redakto
  1. ^ a b c d e Mirza Muhammad Haidar Dughlat; N. Elias; Sir Edward Denison Ross (31 dhjetor 2008). A History of the Moghuls of Central Asia: The Tarikh-i-Rashidi (në anglisht). Cosimo, Inc. ISBN 9781605201504. Marrë më 2013-01-20.