Abdi Baleta lindur në fshatin Gur i Bardh të Matit në vitin 1941, ka studiuar për marrëdhënie ndërkombëtare në Moskë dhe është diplomuar për drejtësi në Universitetin e Tiranës, në vitin 1964. Deri në vitin në vitin 1983 ka shërbyer në diplomacinë e shtetit shqiptar si punonjës e drejtor në Ministrinë e Jashtme dhe ambasador e përfaqësues i Shqipërisë në OKB, në New York, SH.B.A. Ka kryer detyrën e Kryetarit të Gjykatës së Rrethit në Pogradec (1983-1987) dhe të pedagogut të së drejtës ndërkombëtare në Fakultetin e Drejtësisë (1987-1995). Në vitet 1991-1996 është zgjedhur deputet i Partisë Demokratike në Kuvendin e Shqipërisë. Nga viti 1995 merret vetëm me publicistikë, si drejtues i gazetës së përjavëshme nacionaliste “Rimëkëmbja”, që botohet në Tiranë.

Botime Redakto

 • Shqiptarët përballë shovinizmit serbo-grek : përmbledhje e zgjeruar e përmbledhjeve dhe intervistave - 1995
 • Shqipëria as ishull, as depo municioni islamik, por kopësht i harmonisë fetare! - 1996
 • Dhimbjet dhe trupi i Shqipërisë : artikuj dhe intervista - 1997
 • Vetëm nacionalizmi e shpëton kombin shqiptar, bashkautor - 1998
 • Kosova: Nga Dejtoni në Rambuje - 1999
 • Shqiptarët përballë terrorizmit intelektual të Falaçit - 2002
 • Baleta më ka thënë : vetëm nacionalizmi e shpëton kombin shqiptar - 2005
 • Kundërshpifografi : ( jetëshkrimore politike historike) - 2005
 • Përballjet me Islamofobinë - 2006
 • Dilema historike - 2011
 • Jo plebishitit venizellist - 2011
 • Sfidat historiografike në librat e Sabri Maxhunit - Novosellës, - 2012