Abdulkadir el Xhejlanij ose Abdylkadir Gejlani [1] [2] (urduisht: Abdolqāder Gilāni ) (470–561 AH) (1077–1166 Pas Krishtit) ishte një dijetar fikh i cili ishte shumë i respektuar nga Synitët dhe konsiderohej një kujdestar në botën e tarekatit dhe sufizmit.

Vendvarrimi i Gejlanit

Ai ishte një Kurd [3] ose Persian . [4] Shejh Abdyl Kadir konsiderohet një shenjtor dhe mbahet me shumë respekt nga myslimanët e nënkontinentit Indian. [5]

Referime

Redakto
  1. ^ Biographical encyclopaedia of Sufis: Central Asia and Middle East by N. Hanif, 2002, p123
  2. ^ The Sultan of the saints: mystical life and teaching of Shaikh Syed Abdul Qadir Jilani, Muhammad Riyāz Qādrī, 2000, p24
  3. ^ "From the 12th century onward, Sufism spread amongst the Kurds. The main Sufi orders amongst them are the Qadiriya who trace their origin to the Kurdish Sufi 'Abd al-Qadir al-Jilani" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2012. Marrë më 1 nëntor 2020.
  4. ^ Philip Khuri Hitti, "Islam, a way of life ", University of Minnesota Press (August 12, 1970). pg 64: "The earliest and most attractive Sufi order was al-Qadiri, named after its founder, the Persian ‘Abd al-Qadir al-Jili (al-Jilani 1077–1166)
  5. ^ A Great Saint: Sheikh Abdul Qadir Jilani