Acidi Laktik (emërimi i IUPAC është 2-hydroxypropanoic acid ose acidi 2-hidroksipropanik) i njohur edhe si acidi i qumështit me formulën kimike C3H6O3, gjendet i lirë në përbërjen e qumështit, trangullit etj. Ndodhet gjithashtu edhe në lëngun e lukthit të njeriut si dhe në përbërjen e muskujve. Mungesa e këtij acidi shkakton plogështi tek muskujt.

Struktura e acidit laktik

KripëratRedakto

Kripërat e acidit laktik quhen Laktate.

PërdorimiRedakto

Përdoret në industrinë ushqimore, posaqërisht për përgatitjen e ushqimit për fëmijë dhe sportist.

Lidhjet e jashtmeRedakto