"Bashkimi ndërkombëtar i kimisë së pastër dhe së aplikuar" (Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead. International Union of Pure and Applied Chemistry )

Skeda:320px-IUPAC svg.png
Logoja e IUPAC

IUPAC ( lexim.ang aɪjuːpæk ose ay-yoo-pec ) është organizatë joqeveritare për avancimin e kimisë e krijuar në 1919. Anëtarët e saj janë shoqëritë kombëtare kimisë. Është i njohur autoriteti i tyre në zhvillimin e standardeve për emërtimin e elementet kimike dhe komponimet e tyre, përmes komisionit të tij bashkëndarës kemi ndarjen e nomenklaturës dhe simboletve ku IUPAC merret me nomenklaturë, kurse me simbolet mirret tjetër bashkndarës i cili është një anëtar i Këshillit Ndërkombëtar për Shkencë (International Council for Science ) Council for Science|ICSU . Përveç udhëzimeve në nomenklaturë, IUPAC përcakton standardet ndërkombëtare për drejtshkrim në rast të një mosmarrëveshje: për shembull, ajo vendosi se aluminium është e preferuar siç thonë amerikanët aluminum, dhe sulfur thonë amerikanët ndërsa është e preferuar për britanikët sulphur. Shumë publikime të IUPAC janë në dispozicion në internet. Për shembull, sasi, dhe simbolet të njësive kimike dhe fizike ('Green Book) - Libri i artë mund te shkarkohet, ndërsa përmbledhja e terminologjisë kimike (Gold Book) është kërkim direkt (online).

Një rëndësi të plot nga IUPAC ka edhe: (Rekomandimet për emërim dhe tabela biokimike termodinamikë, 1994 ) i cili është në dispozicion në http://www.chem.qmul.ac.uk/iubmb/thermod/ .

Shih edhe

Redakto

Këto lidhje janë në gjuhën angleze.

Lidhje të jashtme

Redakto