Sulfuri

Sulfuri është një element kimik. Në trupin e njeriut paraqitet me një përqindje prej afro 0,25%, sasi e cila ndodhet e shpërndarë në proteina dhe një pjesë ndihmon në miksjen e gjakut. Është gjithashtu shkaktari i erës së keqe të gazrave trupore, vezëve të prishura apo pellgjeve me ujë të ndjenur.Sulfuri gjendet me shum se 30 modifikime alotropike po vetem dy jan me te rendesishem sulfuri romboik dhe ai monoklinik Squfurit është një element kimik në chalcogen familjes, simbol S dhe numrin atomik 16.

Sulfuri
Sulfuri

Ajo është një organizatë jo-multivalent metal, pa erë, pa shije dhe të bollshme, nuk shpërndajë në ujë. Squfurit është i njohur mirë si kristalet e verdhë dhe të gjendet në shumë minerale (sulfide dhe sulfate) dhe madje edhe në formë amtare, veçanërisht në regjionet vullkanike. Shumica e squfurit është përdorur, megjithatë, me origjinë sedimentare.

Ajo është një element thelbësor për të gjitha krijesat e gjalla dhe kanë nevojë për disa amino acidet dhe kështu në shumë proteina. Squfurit është përdorur kryesisht si pleh (sulfat) dhe këpurdhëvrasës bimore (kundër myk pluhur), por gjithashtu është përdorur gjerësisht në barut, laxatives, ndeshjet dhe Insekticide

KarakteristikatRedakto

Kristal të squfurit natyrore Squfur Crystal Squfur pastrohet

Ajo është një organizatë jo-dritë metali aspekt të verdhë të cilat mund të kombinohen me hidrogjen të sulfide hidrogjeni është një gaz helmues që ka një erë karakteristike e vezëve kalbur. Ajo digjet me një flakë blu që lëshon një erë të veçantë mbytës (dioksid squfuri SO2). Squfurit është i patretshëm në ujë por është i tretshëm në (bi-) disulphide karboni (CS2). Gjendja e oksidimit të squfurit më të zakonshme janë -2, 2, 4 dhe 6.

Në të gjitha shtetet: allotropes të ngurta, të lëngshme dhe të gaztë squfur ka. Ne mund të tregojnë se kristal squfurit është formuar unaza në 8 anëtarë: S8.

Polimere të squfurit nitride pronave metalike edhe pse ato nuk përmbajnë atom metali, prona ky kompleks ka gjithashtu elektrike dhe optike të rralla.

Squfuri jokristalor ose "plastike" mund të prodhohen nga ftohje të shpejtë të squfurit kulluar. Studimet rreze tregojnë se forma jokristalor përbëhet nga një strukturë spiral me tetë atomet squfur për të kthehet.

Squfuri mund të merret në dy forma të kristaltë: octahedra orthorhombic, ose në prisms monoclinic, forma orthorhombic është më i qëndrueshëm në temperatura të zakonshëm. SHenja kimike :S, numri atomik 16 masa atomike 32 .GJindet i lire dhe i lidhur i lire gjindet ne afersi te vullkaneve kurse i lidhur gjindet ne forme te disa komponimeve a ato komponime jane ne forme te xeheve :PIRITI-FeS2,sfalerit-ZnS,GALENITI -PbS,CaSO4x2H20-GIPSI KRIPE,SULFATI I BARIUMIT-BaSO4.Sulfuri prej tokes nxirret me metoden e frashit me ane te gypit me piston .Ky ndryshe quhet lulja e sulfurit e pater 99,6%.Gjindet ne tri forma alotropike :sulfuri rombik,sulfuri prizmatik,sulfuri e ka zuluar nana me gazamorfe. Sulfuri eshte substance e ngurte me ngjyre te verdhe nuk tretet por mire tretet ne disulfurine karbonit .Eshte jometal.Eshte helmues .Perdoret ne industri ne degen e bujqesise si pesticid kunder demtuesve te pemeve kurse ne mjekesi perdoret per prodhimin e barnave kunder semundjes se lekures zgjebes.

Sulfuri gjendet i grumulluar ne thellesi tetokes .Sulfuri është një element kimik. Në trupin e njeriut paraqitet me një përqindje prej afro 0,25%, sasi e cila ndodhet e shpërndarë në proteina dhe një pjesë ndihmon në miksjen e gjakut. Është gjithashtu shkaktari i erës së keqe të gazrave trupore, veëve të prishura apo pellgjeve me ujë të ndjenur.Sulfuri gjendet me shum se 30 modifikime alotropike po vetem dy jan me te rendesishem sulfuri romboik dhe ai monoklinik Squfurit është një element kimik në chalcogen familjes, simbol S dhe numrin atomik 16. Ajo është një organizatë jo-multivalent metal, pa erë, pa shije dhe të bollshme, nuk shpërndajë në ujë. Squfurit është i njohur mirë si kristalet e verdhë dhe të gjendet në shumë minerale (sulfide dhe sulfate) dhe madje edhe në formë amtare, veçanërisht në regjionet vullkanike. Shumica e squfurit është përdorur, megjithatë, me origjinë sedimentare. Ajo është një element thelbësor për të gjitha krijesat e gjalla dhe kanë nevojë për disa amino acidet dhe kështu në shumë proteina. Squfurit është përdorur kryesisht si pleh (sulfat) dhe këpurdhëvrasës bimore (kundër myk pluhur), por gjithashtu është përdorur gjerësisht në barut, laxatives, ndeshjet dhe Insekticide

PërdorimiRedakto

Squfuri elementar përdoret për vullkanizim të gomave dhe për prodhim të barutit, shkrepësave dhe pigmenteve minerale. Në bujqësi përdoret si fungicid, ndërsa në mjekësi për përfitimin e barërave.